The Economist присвятив обкладинку українським дронам

The Economist присвятив обкладинку українським дронам

Фото
Укрінформ
Видання The Economist присвятило обкладинку та матеріал дронам-камікадзе, що довели свою ефективність на полі бою в Україні і можуть стати зброєю майбутнього.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання.

У публікації The Economist зазначається, що ці дрони є невеликими, дешевими та простими в управлінні, а також доводять свою ефективність проти російських військових і техніки. Вони здатні проникнути у танк або бліндаж ворога та завдають важкої шкоди піхоті та бронетехніці.

Війна також робить FPV-дрони та їх морські аналоги дуже розповсюдженими. У січні було зареєстровано 3000 підтверджених ударів безпілотників FPV. Цього тижня Президент Володимир Зеленський наказав створити Сили безпілотних систем, призначені для боротьби з дронами. У 2024 році Україна планує виготовити 1-2 мільйони дронів.

"Дивно, але це відповідатиме скороченню споживання снарядів Україною, яке знизилося, оскільки республіканці в Конгресі ганебно відмовляють Україні у необхідних їй поставках", – зазначає видання.

Базові FPV-дрони революційно прості, оскільки фактично це гоночні квадрокоптери, оснащені вибухівкою, які коштують кілька сотень доларів. Вони несуть невелику кількість вибухівки, мають доволі обмежену дальність і залежні від погодних умов. З об'єктивних причин вони не можуть замінити артилерію, але вони все ж можуть завдати великої шкоди.

Видання нагадує, що минулої осені за тиждень українські дрони допомогли знищити, зокрема, 75 російських танків та 101 одиницю великокаліберної зброї.

Росія також має FPV-дрони, хоча вони, як правило, націлені на бліндажі, траншеї і солдатів.

Як пише журнал, дрони допомагають пояснити, чому обом сторонам так важко організувати наступ. Ця зброя уособлює великі тенденції у війні: перехід до малої, дешевої та одноразової зброї; зростання використання споживчих технологій і рух до автономії в бою.

The Economist також підкреслив, що сьогодні використання FPV-дронів обмежене наявністю невеликої кількості досвідчених пілотів та значну кількість систем РЕБ на полі бою.

Читайте також: Використання росіянами дронів FPV і Mavic постійно зростає - військові

Водночас Україна та Росія вже шукають варіанти для розв'язання цієї проблеми. Обидві країни активно експериментують з автономною навігацією та розпізнаванням цілей. Штучний інтелект доступний у споживчих дронах протягом багатьох років і швидко вдосконалюється. Певний ступінь автономності існував щодо висококласних боєприпасів протягом багатьох років, а щодо крилатих ракет - протягом десятиліть. Новизна полягає в тому, що дешеві мікрочипи та програмне забезпечення дозволять розміщувати розвіддані всередині мільйонів недорогих боєприпасів.

«Сторона, яка першою опанує цю технологію в Україні, може отримати тимчасову, але вирішальну перевагу у вогневій потужності — необхідну умову для будь-якого прориву», - йдеться у публікації.

Як повідомляв Укрінформ, 6 лютого Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Сил безпілотних систем.

Фото: Getty images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-