Удари РФ по Україні та ядерна риторика спрямовані на стримування західної допомоги - ISW

Удари РФ по Україні та ядерна риторика спрямовані на стримування західної допомоги - ISW

Укрінформ
Росія часто приурочує масовані ракетні удари по Україні до міжнародних дискусій про допомогу, щоб стримати подальшу підтримку України з боку Заходу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що 7 лютого Росія завдала удару по Києву вже втретє у 2024 році. Це збіглося з візитом до Києва високого представника ЄС Жозепа Борреля, який прибув до Києва, щоб обговорити військову допомогу ЄС та подальшу підтримку України. Росія і раніше завдавала ударів по Києву під час закордонних візитів високого рівня, зокрема під час візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша у квітні 2022 року.

"Росія, ймовірно, цілеспрямовано провела цю серію ударів і обрала Київ мішенню для досягнення інформаційного ефекту в ЄС і на колективному Заході", – йдеться у звіті.

Аналітики також зауважують риторику заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва, який продовжує "брязкати ядерною зброєю", що, ймовірно, частково спрямовано на стримування західної допомоги Україні. Медведєв заявив 7 лютого, що Росія неодноразово підкреслювала, що її "плани" не включають жодного конфлікту "з країнами-членами НАТО і ЄС". Медведєв заявив, що військовий бюджет і населення НАТО значно більші, ніж у Росії, тому якщо почнеться війна між Росією і НАТО, Росія використає "балістичні і крилаті ракети зі спеціальними боєголовками", маючи на увазі ядерні боєголовки – і це, як він стверджує, призведе до "апокаліпсису".

В Інституті зауважили, що офіційні особи Кремля, в тому числі президент РФ Володимир Путін, останнім часом постійно погрожують країнам-членам НАТО, а пов'язані з Кремлем діячі, схоже, намагаються посіяти нестабільність і створити інформаційні умови для можливих майбутніх агресивних дій Росії проти різних європейських держав.

Читайте також: Кремль для Заходу посилює риторику щодо «поділу» України - ISW

"Кремлівські чиновники і експерти постійно погрожують застосувати ядерну зброю проти членів НАТО, і ISW продовжує вважати, що ця ядерна риторика спрямована на стримування західної допомоги Україні", – пишуть фахівці.

Як повідомляв Укрінформ, за словами координатора Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, росіяни знають про те, що ЗСУ поступово вичерпують свій боєзапас снарядів і ППО в умовах відсутності допомоги з боку Сполучених Штатів, та намагаються скористатися моментом, щоби більше атакувати українські мирні міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-