Штати в ООН: Росія відповідальна за наслідки своєї війни, в тому числі за трагедію в Лисичанську

Штати в ООН: Росія відповідальна за наслідки своєї війни, в тому числі за трагедію в Лисичанську

Укрінформ
Заяви Кремля про обстріли окупованого Лисичанська та жертви серед цивільних важко перевірити через відсутність прозорості з боку РФ, однак наразі можна чітко заявити, що саме Росія несе відповідальність за наслідки своєї агресивної війни проти України.

На цьому наголосив під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН заступник постпреда США при Організації посол Роберт Вуд, передає власкор Укрінформу.

«Хоча ми багато чого не знаємо (через відсутність свободи ЗМІ та прозорості в Росії – ред.), ми чітко усвідомлюємо, що саме Кремль несе повну відповідальність за надмірні смерті й руйнування, спричинені внаслідок агресивної війни Путіна проти України в порушення Статуту ООН», - наголосив Вуд.

Він нагадав, що російські війська вторглися на територію мирної України та продовжують свої невпинні атаки. У цьому контексті він висловив позицію США, що всі сторони конфлікту повинні вживати кроків, щоби звести до мінімуму шкоду для цивільного населення.

Водночас, за його словами, на відміну від непрозорості та зневаги до міжнародного права з боку РФ, уряд України поважає свої зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом. Українська сторона продемонструвала, що готова повною мірою розслідувати будь-які звинувачення в порушеннях чи зловживаннях, скоєних її військовими, наголосив представник США. Втім російська сторона продовжує відмовляти слідчим у доступі до окупованих нею територій України.

Читайте також: Штати в ООН: Росія - це підпалювач, який звинувачує пожежників

Вуд також наголосив, що російські війська продовжують завдавати величезних страждань українським мирним жителям. У цьому контексті він нагадав про ракетні й авіаційні обстріли мирних українських міст з боку РФ, у тому числі ракетами з Північної Кореї, що заборонено численними резолюціями Ради Безпеки ООН.

«Станом на сьогодні Росія щонайменше дев’ять разів запускала по Україні балістичні ракети, надані КНДР. Росія й Північна Корея мають бути притягнуті до відповідальності за свої дії», - заявив представник США.

Як повідомляв Укрінформ, Росія скликала термінове засідання Ради Безпеки ООН для обговорення обстрілу Лисичанська 3 лютого, внаслідок якого була знищена частина колаборантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-