Єврорада оприлюднила висновки щодо бюджету ЄС та Українського фонду

Єврорада оприлюднила висновки щодо бюджету ЄС та Українського фонду

Укрінформ
Європейська рада оприлюднила висновки щодо поправок до багаторічного бюджету ЄС (MFF) на 2021-2027 роки, включаючи створення фонду для фінансової підтримки України та сприяння її відбудові протягом наступних чотирьох років.

Рішення Європейського саміту, який триває в Брюсселі, оприлюднено на сайті Євроради, повідомляє Укрінформ.

В частині рішення, що стосується допомоги для України, Європейська рада підкреслила необхідність забезпечити разом із партнерами стабільну, передбачувану та стійку фінансову підтримку для України на період 2024-2027 років. Ці зусилля мають сприяти відбудові та модернізації країни, її соціальному розвитку та подальшій інтеграції до Євросоюзу з можливістю подальшого набуття повноправного членства.

З цією метою створюється Український фонд (Ukraine Facility) на період 2024-2027 років.

На період 2024-2027 років сума, що виділяється для фонду, не перевищуватиме 50 мільярдів євро. Зокрема, ідеться про 33 млрд євро у формі кредитів, які будуть гарантовані продовженням бюджетних гарантій ЄС до 2027 року, для всієї фінансової допомоги, що виділяється для України до кінця 2027 року; та 17 мільярдів євро безповоротної підтримки відповідно до нового тематичного інструменту «Український резерв», який встановлюється понад граничною стелею MFF 2021-27.

Читайте також: Туск про рішення ЄС щодо допомоги Україні: Орбана вдалось «переконати»

Потенційні надходження можуть бути отримані відповідно до правових актів Європейського Союзу за рахунок використання надзвичайних прибутків приватних установ від заблокованих фінансових активів Центробанку Росії.

Для оптимізації використання наявних коштів нереалізовані зобов’язання та платежі, що стосуються цього інструменту, автоматично переноситимуться на наступний рік.

«Європейська рада наголосила на необхідності посилення участі України у процесах відновлення та відбудови з використанням плану, який має підготувати український уряд і який визначатиме порядок денний реформ та інвестицій для України на її шляху до вступу в ЄС. Можлива більш широка участь у загальних зусиллях з відновлення та відбудови України донорів поза межами Європейського Союзу буде рішуче заохочуватися навіть до ухвалення такого плану», - йдеться у документі.

Як зазначили європейські лідери, передумовою для надання такої допомоги для України в межах фонду є продовження нею курсу, який передбачає дотримання ефективних демократичних механізмів, включаючи багатопартійну парламентську систему, верховенство права, дотримання прав людини, зокрема осіб, що належать до меншин.

Під час реалізації можливостей Українського фонду Єврокомісія і Україна вживатимуть належних заходів для захисту фінансових інтересів ЄС, зокрема у контексті запобігання, виявлення та усунення фактів шахрайства, корупції, конфлікту інтересів та порушень.

Читайте також: Туск: ЄС втомився від Орбана, а не від України

Європейська рада відіграватиме ключову роль в управлінні Українським фондом. Зокрема, вона валіфікованою більшістю має затвердити План України та додатки до нього, прийматиме рішення щодо затвердження або призупинення виплат на основі відповідної оцінки та пропозицій Європейської комісії.

На основі щорічної доповіді Єврокомісії щодо реалізації Українського фонду Єврорада щороку буде проводити обговорення щодо реалізації фонду для надання рекомендацій. За потреби за два роки Єврорада доручить ЄК розробити пропозиції з перегляду фінансування в контексті нового багаторічного бюджету ЄС.

Як повідомлялося, на засіданні Євроради глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в межах багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку України, її відновлення та відбудову протягом наступних чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-