Берлін не обговорює з Києвом передачу Taurus Україні в межах «безпекових гарантій» - Пісторіус

Берлін не обговорює з Києвом передачу Taurus Україні в межах «безпекових гарантій» - Пісторіус

Укрінформ
У німецькому Міністерстві оборони не отримували пропозицію Лондона стосовно «кільцевого обміну» далекобійними ракетами: ФРН передає свої Taurus Британії, а та натомість - свої Storm Shadow Україні.

Про це сказав глава відомства Борис Пісторіус в інтерв’ю Welt, передає Укрінформ.

Пісторіус запевнив, що до його міністерства, принаймні, не надходили такі пропозиції, але він бачив повідомлення про це в ЗМІ. Політик при цьому додав, що треба взагалі подивитися, чи можливий такий обмін.

Міністр підкреслив, що Taurus – одна з найкращих розробок у цьому сегменті та зауважив, що порівнювати ракети Taurus і Storm Shadow - це як робити порівняння між танком T72 і Leopard 2A8.

«Це непорівнянні системи», - заявив Пісторіус.

Він повідомив, що у «безпекових гарантіях» Україні, які наразі обговорюються між Києвом і Берліном і які невдовзі мають бути підготовлені, не значаться ракети Taurus.

«Наразі ні. Нічого нового тут немає» - сказав політик.

При цьому він визнав, що немає знаків того, що Україна могла би використати німецькі ракети проти цілей на території Росії, як-от проти Москви. Він також заперечив, що причиною відмови передавати Taurus є погрози Путіна. Пісторіус не вважає їх якимись жахливими, адже Путін загрожує постійно.

Очільник Міноборони також висловив певне роздратування тим, що дискусія навколо Taurus ведеться у ракурсі, що вони можуть змінити правила гри. Він нагадав, що так само ставилося питання, коли велась запекла дискусія про танки.

«Танки важливі, але не відіграли вирішальної ролі», - констатував глава Бундесверу.

Він також підкреслив, що пріоритетом номер 1 наразі є ППО, адже «лише тоді, коли небо над Україною залишатиметься українським, може бути забезпечена безпека».

Другим найважливішим завданням Пісторіус назвав збільшення виробництва артилерійських боєприпасів. Він поінформував, що Німеччина цього року передасть Україні понад 200 тисяч боєприпасів, що укладаються нові контракти, але проблема не в небажанні передавати більше, а в неспроможності промисловості швидко наростити потужності.

В цьому контексті міністр відреагував на резонансні слова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби про те, що КНДР, мовляв, є наразі більш надійним партнером для РФ, ніж друзі України для Києва. Він назвав емоційну заяву «зрозумілою», але акцентував на поганій якості північнокорейських боєприпасів.

Читайте також: Британія хоче отримати від ФРН Taurus, а натомість передати Україні Storm Shadow - ЗМІ

«Не йдеться про небажання Заходу допомогти, про те, що робиться менше, ніж ми могли би... Ми робимо неймовірно багато… Ми передали все, що було в наявності», - підкреслив Пісторіус.

Водночас він наголосив, що Німеччина та інші країни НАТО не можуть віддати все, що мають, адже «все має межу» і союзники не можуть повністю спорожнити власні запаси заради допомоги Україні.

При цьому політик зауважив, що Німеччина майже щодня відправляє через кордон у бік України транспорти з амуніцією, матеріалами, зброєю, подекуди невеликі, але щоби допомогти якнайшвидше.

Читайте також: Передача Україні ракет ATACMS і Taurus фундаментально змінить хід війни - Аслунд

Пісторіус також не погодився з твердженням, що Росія просувається на фронті.

«Насправді, ситуація тупикова. Жодна зі сторін не здобуває територій, але Україна продовжує як і раніше захищатися дуже проактивно, особливо на півдні», - сказав він і повторив сказане раніше: «Україна має перемогти в цій війні».

Інтерв’ю в Пісторіусом провів відомий німецький журналіст Пауль Ронцхаймер, який щойно повернувся з чергової поїздки в Україну. У Києві він, зокрема, взяв раніше цього тижня інтерв’ю у Дмитра Кулеби.

Як повідомлялося, міністр оборони ФРН Борис Пісторіус під час 18-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат Ramstein) оголосив плани його країни щодо постачання Україні озброєнь у 2024 році.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-