У Непалі заявляють, що Росія завербувала на війну в Україні понад 200 їхніх громадян

У Непалі заявляють, що Росія завербувала на війну в Україні понад 200 їхніх громадян

Укрінформ
Росія завербувала понад 200 громадян Непалу для участі у бойових діях в Україні, щонайменше 14 з них загинули.

Про це заявив у четвер міністр закордонних справ Непалу Нараян Пракаш Сауд в інтерв'ю АР, передає Укрінформ.

«Ми попросили Росію негайно припинити вербування непальських громадян до своєї армії, негайно повернути тих, хто вже служить в армії, репатріювати тіла загиблих, а також вилікувати і повернути тих, хто був поранений в ході бойових дій», - сказав Сауд.

Він додав, що Непал також вимагає від Росії грошової компенсації сім'ям загиблих у ході бойових дій непальців. Серед 14 підтверджених загиблих громадян Непалу Росія заявила, що має 12 тіл. Більшість непальців хочуть, щоб тіла їхніх загиблих родичів були кремовані згідно з релігійними ритуалами.

Сауд зазначив, що Непал має інформацію, що п’ятеро непальців, які воювали на боці росіян, нібито перебувають у полоні української сторони. Він закликав РФ вжити заходів, щоб звільнити їх.

Уряд Непалу заборонив своїм громадянам їздити в Росію чи Україну з метою працевлаштування, заявивши, що багато з них були завербовані російською армією для участі у війні проти України.

Читайте також: Щонайменше 140 кубинців Росія завербувала на війну проти України - ЗМІ

Раніше цього місяця Сауд зустрівся з російськими офіційними особами на полях саміту Руху неприєднання в Уганді та обговорив цю проблему з ними.

«Ми чітко передали їм, що наших громадян заборонено вербувати в армію, і необхідно негайно відправити їх назад», — сказав Сауд.

Як пише АР, російські офіційні особи не коментують вербування іноземних громадян на військову службу в Україні на боці РФ, але ЗМІ повідомляють, що разом з непальцями російські військові завербували громадян Куби.

Раніше цього місяця президент Росії Володимир Путін підписав указ, який прискорює отримання російського громадянства для іноземців, які вступають на службу в армію країни, оскільки Москва намагається поповнити свої війська в Україні різними методами, включаючи вербування мігрантів.

Читайте також: Росія вербує нелегальних мігрантів з фінського кордону на війну з Україною

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2023 року в Непалі поліція затримала 10 осіб, які, за її словами, брали з безробітних молодих людей величезні суми грошей за туристичні візи, а потім відправляли їх для незаконного призову в армію РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-