Росія досі не погодила можливість роботи змішаних медкомісій для обміну полоненими

Росія досі не погодила можливість роботи змішаних медкомісій для обміну полоненими

Укрінформ
Від Росії з вересня немає відповіді на ініціативу про створення змішаних медичних комісій для сприяння обміну військовополоненими.

Про це під час засідання Ради з питань прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ України повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк, передає кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що Україна у серпні минулого року прийняла рішення створити змішані медичні комісії для обміну полоненими. Для реалізації цього механізму необхідно, щоб їх сформувала і Росія. Однак вона досі не погодила можливість роботи таких змішаних медкомісій.

Читайте також: В Україні планують створити ще один табір для утримання російських військовополонених

"Доповідаю, який наразі статус: нам були надані пропозиції від МКЧХ по лікарях центральних країн, ми перевірили і погодилися на цих кандидатів. По протоколу Женевських конвенцій ці кандидати від МКЧХ були направлені у РФ. Зверну увагу на те, що це - комісія з нейтральних лікарів, яка має перевіряти росіян, яких ми утримуємо. Так ось, з вересня минулого року і досі РФ не надала відповіді, чим заблокувала репатріацію", - сказав Таранюк.

Він також висловив подяку низці країн, які вже активно долучилися до роботи над перемовинами щодо обміну військовополоненими, зокрема Катару, Туреччині, ОАЕ тощо.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді в Офісі омбудсмена заявили, що Україна вже сформувала змішані медкомісії для обміну полоненими.

Згідно з Женевськими конвенціями до комісії залучаються троє лікарів: один лікар від країни, яка утримує військовополонених, і двоє лікарів від нейтральних країн. Комісія буде визначати стан і діагноз полоненого, також може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-