Представники Червоного Хреста і ООН понад 800 разів відвідали місця утримання російських полонених

Представники Червоного Хреста і ООН понад 800 разів відвідали місця утримання російських полонених

Укрінформ
Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста від початку війни здійснили вже 478 візитів до місць утримання російських військовополонених, а Моніторингова місія ООН - 344 візити.

Про це під час засідання Ради з питань прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС України повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк, передає кореспондент Укрінформу.

"Станом на 1 січня 2024 року МКЧХ провів 478 візитів. Це мається на увазі, якщо один день під візит рахувати. Моніторингова місія ООН - 344 візити, Європейський комітет із запобігання катуванням - 14. І я думаю, що всі ці міжнародні організації підтвердять, що кожне звернення до нас із проханням допустити і провести місію було задоволено", - зазначив він.

За словами представника Координаційного штабу, якщо є бажання якоїсь національної моніторингової місії з будь-якої країни здійснити такий візит, "то ми без питань організуємо цей процес і ви переконаєтеся, як живуть ті, кого ми тримаємо у полоні".

Таранюк акцентував увагу на тому, що стан людей, які повертаються до України із РФ, і тих, кого українська сторона передає російській, кардинально відрізняється.

Читайте також: Лубінець - про повернення українців з полону: Маю стриманий оптимізм

За його словами, величезною проблемою є тотальний недопуск міжнародних контролюючих організацій до полонених українців у РФ.

"Є цих 2828 людей, звільнених з полону (РФ - ред.), і ні одна людина з них не бачила ні представника ООН, ні МКЧХ. І це за два роки широкомасштабної війни. Відповідно, питання допуску - надкритичне і надважливе", - наголосив він.

Як повідомлялося, уряд виділив понад 34 млн грн на ремонт одного із таборів для утримання полонених росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-