У Повітряних силах підтвердили, що російський літак А-50 тримається подалі від України

У Повітряних силах підтвердили, що російський літак А-50 тримається подалі від України

Укрінформ
Російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, який був сьогодні помічений в повітряному просторі, тримається подалі від українського кордону.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Літак дальнього радіолокаційного виявлення здійснює радіолокаційну розвідку вглиб території України на відстані до 600 км від місця свого знаходження. В цьому радіусі він фіксуватиме повітряні цілі на території нашої держави – це можуть бути безпілотники і літаки, і навіть пуски ЗРК, і, звичайно, радіолокаційні станції, які мають певне випромінювання. Для того, щоб проводити розвідку і надавати на той самий командний пункт Іл-22 чи на інші наземні пункти управління, де матиме цю інформацію для використання її в бойових діях. Тому цей літак є важливим, Україні б теж не завадило разом з F-16 отримати і такий літак, може пізніше, для того, щоб збільшувати спроможності нашої авіації. Таким чином, це дійсно потужний літак, від якого ефективність застосування військ зростає», - повідомив Ігнат.

Читайте також: Новий крейсер «Москва»: значення та версії ураження російських А-50 та Іл-22

За словами речника, 19 січня російський літак А-50 був зафіксований українськими військами, однак він тримався подалі від українських кордонів.

«Сьогодні дійсно зранку він був зафіксований, щоправда так близько не підлітав. Він був і в інші дні, нічого тут дивного немає - один літак збили, на його місце прилетів інший. Але те, що тих літаків, яких є одиниці в бойовому робочому стані, на пальцях однієї руки можна порахувати, один знищений, ну, прилетів інший. Бо ворог їх використовує фактично щодня», - повідомив Ігнат, додавши, що з ним у парі завжди працює російський Іл-22.

За словами речника, наразі літак А-50 в повітряному просторі не спостерігається, однак не виключено, що він повернеться.

Читайте також: Буданов пояснив, як знищення А-50 може вплинути на авіацію РФ у зоні бойових дій

Також Ігнат повідомив, що зараз в районі Запорізької, Миколаївської областей перебуває чимала кількість російських БПЛА «Зала», SuperCam, «Орлан-10», за допомогою яких ворог активно моніторить лінію бойового зіткнення, аби завдавати ударів артилерією та іншими засобами саме на південному напрямку.

Як повідомляв Укрінформ, раніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що воїни Повітряних Сил Збройних сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Увечері 14 січня телеграм-каналами почала ширитися інформація про збиття згаданого А-50 та пошкодження реактивного бомбардувальника ворога Іл-22М, які перебували над акваторією Азовського моря. Іл-22М хотів здійснити посадку в Анапі (Краснодарський край РФ). Пілот дав запит на евакуацію. За деякими даними, літак зник із радарів у районі Керчі.

19 січня Міноборони Великої Британії повідомило, що після збиття Силами оборони України одного російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 над акваторією Азовського моря РФ уже почала застосовувати інший А-50, проте вже подалі від території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-