Битва за Україну. День шістсот дев’яносто другий

Битва за Україну. День шістсот дев’яносто другий

Укрінформ
Опалювальний сезон  2023 – 2024 років Україна проходить за рахунок газу власного видобутку. Верховна Рада розблокувала підписання Закону про легалізацію медичного канабісу

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’яносто другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Всесвітній економічний форум у Давосі

Президент Зеленський виступив на економічному форумі в Давосі. Головне:

  • У кожній російській ракеті є критичні компоненти із західних країн, а повна сила санкцій щодо Росії могла б змусити Путіна до поступок.
  • Робота над організацією Глобального саміту миру вже розпочалася і Президент запросив «кожного лідера та країну, яка поважає мир та міжнародне право, доєднатися до нас».
  • Україна може довести, що РФ примириться з повною втратою свого Чорноморського флоту. Багато хто боявся наслідків від отримання Україною далекобійної зброї, проте в результаті Росія втрачає дедалі більше.
  • Зеленський заявив, що українці ніколи не пробачать Путіну його вчинків, а моральний дух населення підтримує не помста, а справедливість – конкретні вироки Путіну та його оточенню.
  • Володимир Зеленський наголосив, що кожне зменшення тиску на агресора додає роки до війни, але кожна інвестиція у впевненість захисника України скорочує війну. Цей рік має стати вирішальним.

Президент Зеленський:

  •  зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, поінформував про масовані російські атаки та наголосив на важливості посилення української ППО – пресслужба глави держави.
  • обговорив із держсекретарем США Ентоні Блінкеном подальшу оборонну співпрацю між Україною та Сполученими Штатами. Продовження глобальної підтримки України, залучення інвестицій в українську економіку, проведення антикорупційних реформ стали основними темами зустрічі з держсекретарем і радником з національної безпеки США Джейком Салліваном у Давосі.
  • з главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн домовилися про початок скринінгу українського законодавства в межах підготовки до вступу України в Євросоюз.
  • уперше провів зустріч зі своїм сінгапурським колегою Тарманом Шанмугаратнамом. Ообговорено перспективні напрями співпраці, серед яких – кібербезпека та сільське господарство.
  • уперше провів зустріч з президентом Руанди Полем Кагаме – обговорили зусилля, необхідні для консолідації підтримки України країнами Африки.
  • провів зустріч із представниками найбільших фінансових фондів світу і відзначив важливість залучення приватного капіталу до проєктів з відбудови України
  • обговорив з прем’єр-міністром Великого Герцогства Люксембург Люком Фріденом  продовження співпраці, зокрема фінансову підтримку України та конфіскацію заморожених активів Росії.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Давосі провів зустріч із радником президента США з нацбезпеки Джейком Салліваном, обговорив оборонні потреби України та роботу щодо української Формули миру – Укрінформ.

- Українська військовослужбовиця, колишня бранка РФ, парамедик, волонтер та доброволець Юлія Паєвська («Тайра») звернулася до європейців із закликом підтримати Україну і надати зброю для боротьби проти російської агресії, аби війна не прийшла до них – Укрінформ.

- Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні, яка змогла відстояти незалежність, знищити половину військового потенціалу країни-агресора, повернути половину окупованих територій та поновити морське сполучення для транспортування зерна – Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії.

- Росія не змогла встановити контроль над Україною, яка вистояла як незалежна демократична держава. Союзники по НАТО будуть продовжувати підтримувати Україну, оскільки ця допомога є не благодійністю, а інвестицією у спільну безпеку – Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

- У Чехії вважають український Мирний план єдиним прийнятним і запропонували допомогу в експертизі захисту ядерних об’єктів – Ян Маріан, міністра закордонних справ Чеської Республіки

- Конфіскація заморожених російських активів вимагатиме колективного рішення всіх країн, де є такі активи, та потребуватиме часу – Пенні Пріцкер, спецпредставниця США з питань економічного відновлення України.

- Ізраїль уперше відправив своїх представників на зустріч радників із питань національної безпеки та політичних радників щодо української Формули миру в Давосі – Офісі премʼєр-міністра Ізраїлю. Таким чином Ізраїль був однією з 83 країн, присутніх на обговоренні Формули миру.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Якою б не була ціна підтримки України зараз, ціна виправлення безладу в світі, якщо Україна програє, буде набагато, набагато вищою. Навіть якщо у нас закінчиться зброя, ми будемо воювати лопатами, тому що на кону для України стоїть існування цієї нації».

Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії: «Повноправне місце України – в НАТО, і НАТО буде сильнішим, коли в ньому буде Україна. Британія стала першою країною, яка виконає обіцянку взяти нові двосторонні зобов'язання у сфері безпеки, окреслені на саміті НАТО у 2023 році. Але ці зобов'язання допоможуть перекрити розрив до того часу, поки цей день не настане».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Вночі 16 січня серія вибухів пролунала над російським Воронежем. Влада заявила про атаку «українських безпілотників». Після цього в російському місті Воронеж запровадили стан надзвичайної ситуації – росЗМІ. МО РФ підтвердило, що у ніч на 16 січня дві російські області, Воронезьку і Бєлгородську, атакували 12 безпілотників.

- Втрата одного літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 не може кардинально вплинути на розклад сил із застосуванням авіації на фронті, однак безперечно є серйозною втратою та ймовірно змусить Росію поводитися в небі обережніше – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ .

- На Таврійському напрямку Сили оборони України знищили російську самохідну артилерійську установку «Гіацинт-С» та уразили зенітний ракетний комплекс «Тор», загальні втрати ворога минулої доби склали 386 осіб та 67 одиниць військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія"

- У зоні відповідальності Сил оборони півдня України ракетно-артилерійські підрозділи проводять максимально ефективну за цих погодних умов контрбатарейну боротьбу. За минулу добу помітно зменшив активність ворог наважився лише на один штурм. Зазнавши втрат, окупанти відійшли на свої вихідні позиції. Українські воїни продовжують заходи з розширення плацдарму – Сили оборони півдня.

- Оточення Авдіївки, ймовірно, залишається ключовим напрямком зусиль російських військ, однак на сьогодні Росія досягла дуже обмежених територіальних успіхів, зазнавши значних втрат у техніці та особовому складі – британська розвідка.

- За добу підрозділи Сил оборони України уразили 25 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян, 8 артилерійських засобів, 1 зенітно-ракетний комплекс, 2 радіолокаційні станції противника – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

- Чеські дипломати спростували повідомлення російських «ЗМІ» про нібито загибель військовослужбовців армії Чехії 3 січня під час авіаатаки на Одесу– МЗС Чеської Республіки.  Низька російських пропагандистських каналів опублікували на початку січня повідомлення, що в Одесі, мовляв, були численні влучання по складах БК та сховищах ПММ, знищено велику кількість командних пунктів із британськими та польськими військовими, а серед загиблих є 4 співробітники німецької розвідки BND та 7 офіцерів армії Чехії.

- Кабінет міністрів виділяє з резервного фонду держбюджету 792 млн грн на зміцнення обороноздатності, ці кошти будуть розподілені військовими підрозділами на найнагальніші потреби – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

***

 Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що в грудні 2023 року щонайменше 592 цивільні особи загинули або зазнали поранень внаслідок російських обстрілів – ООН.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Донецької та Запорізької областей 1 людина загинула, 3 отримали поранення – дані ОВА.

- Станом на ранок 16 січня 2024 року російські окупанти вбили 520 дітей та понад 1193 завдали поранень різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

В Україну з візитом прибула спікер Саейми Латвії Дайга Мієріня – пресслужба ВРУ.

  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і спікер Саейми Латвійської Республіки Дайга Мієріня обговорили питання розвитку оборонної індустрії та посилення санкцій проти Росії.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з делегацією парламентарів Саейми Латвії на чолі зі спікеркою Дайгою Міерінею обговорив євроінтеграційні прагнення України.

- Підприємства оборонно-промислового комплексу зможуть бронювати своїх військовозобов’язаних працівників без обмежень. Кабмін вніс зміни до постанови №76 від 27 січня 2023 року, якою регулюються питання бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану – сайт уряду.

- Міністр оборони України Рустем Умєров і його румунський колега Анджел Тилвар обговорили регіональну безпеку й ініціативу з розмінування Чорного моря MCM Black Sea – МОУ.

- В Україні необхідно створити серйозний законодавчий запобіжник впливу Російської Федерації на віру і релігію – Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради.

- Кабінет міністрів призначив проведення службового розслідування стосовно голови Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Івана Рудого – розпорядження Кабміну. Службове розслідування має бути проведено протягом двох місяців з дати ухвалення цього розпорядження.

Верховна Рада

  • розблокувала підписання закону про легалізацію медичного канабісу.
  •  ухвалила закон про створення в Україні єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних – Ярослав Железянк, народний депутат.

***

- Опалювальний сезон  2023 – 2024 років Україна проходить за рахунок газу власного видобутку. Станом на сьогодні в газосховищах є близько 11,3 млрд кубометрів газу – Денис Шмигаль.

- Енергетики відновили 2,2 ГВт потужностей електростанцій, що були пошкоджені минулого опалювального сезону через російські атаки – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку надання компенсації за знищені обʼєкти нерухомого майна та доповнив перелік продукції для здійснення ремонту пошкодженого житла, за придбання якої надається компенсація – сайт уряду.

- Ціни на вантажні автоперевезення зросли на 15-20% через заблоковані пропускні пункти на українсько-польському та українсько-румунському кордонах – Маркіян Дмитрасевич, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

- Науково-виробниче підприємство «Енерго-плюс» інвестувало майже 40 млн грн у створення українсько-польського підприємства «TWERD Energo-Plus», яке спеціалізується на виробництві високовольтних перетворювачів частоти для двигунів на промислові підприємства та водоканали – пресслужба науково-виробничого підприємства «Енерго-плюс».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Брюссель проводить аудит того, скільки зброї держави-члени ЄС надали Україні на тлі заяв про те, що деякі країни відправили менше озброєння Києву, ніж могли – Financial Times. Аудит проводить Європейська служба зовнішніх дій (EEAS), яка має намір представити свої результати країнам-членам до позачергового саміту лідерів ЄС 1 лютого.

- Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових «тисячами» нових безпілотних літальних апаратів – Bloomberg.

- Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, за результатами якої протестувальники призупиняють до 1 березня свій протест – Даріуш Клімчак, міністр інфраструктури Польщі. Польські перевізники завершили блокування перед пунктами пропуску «Краківець» та «Рава-Руська».

- Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що вірить у перемогу України у війні з Росією за умови військової, політичної та фінансової підтримки з боку союзників – Голос Америки

- Між Міністерством сільського господарства Румунії та представниками великих сільгоспорганізацій досягнуто угоди, в результаті якої задоволено кілька вимог фермерів, які 6 днів протестували та блокували кордон з Україною – Euractiv. Угода включає 13 вимог фермерів, обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо невирішених питань.

- Державні банки Китаю посилюють обмеження щодо фінансування російських клієнтів після того, як президент США Джо Байден підписав указ про вторинні санкції проти закордонних фінансових компаній, які допомагають Москві у війні в Україні – Bloomberg

***

- Корпус стражів ісламської революції (КСІР) Ірану атакував балістичними ракетами «антиіранські» цілі поблизу міста Ербіль, столиці Іракського Курдистану – Reuters.

- Сполучені Штати рішуче засудили удари Ірану по іракському місту Ербіль та висловили співчуття сім'ям загиблих – сайт Держдепартаменту США.

- Влада Іраку відкликає посла у Тегерані, а також викликає посла Ірану в Багдаді після нічної ракетної атаки поблизу міста Ербіль, столиці курдського автономного регіону в Іраку – AFP.

***

- Влада Молдови заявила, що їй важко впоратися з різким збільшенням кількості заяв про надання громадянства від росіян, наразі 70% заявників є громадянами РФ – Reuters.

- Прокуратура Фінляндії висунула звинувачення виконавчому директору двох фінських компаній – Luminor та Siberica – Габріелю Теміну у порушенні санкційного законодавства за обтяжливих обставин та експорті товарів подвійного призначення – Yle.

ВОРОГ

- Путін на зустрічі з главами муніципальних утворень суб'єктів РФ поскаржився на відмову України від переговорів з Росією та почав лаяти українську сторону, бо «все вже давно б закінчилось» – росЗМІ.

- Путін визнав, що Росія за 2023 рік вивезла з окупованих після початку повномасштабного вторгнення територій щонайменше 4 млн тонн зерна – ЗМІ.

- Проблеми з переказом грошей з Росії в Туреччину, які почалися ще в грудні, збільшуються. У січні трансфери були припинені, що вже призвело до серйозних збоїв у експорті продукції з Туреччини в Росію – ЗМІ.

- Колапс системи житлово-комунального господарства накрив половину регіонів Росії. Комунальні аварії, що залишили сотні тисяч жителів Росії без тепла, води, електрики і газу, торкнулися щонайменше 43 регіонів – The Moscow Times. Найбільша аварія сталася в підмосковному Подольську, де в 30-градусні морози без опалення залишилися 20 тис. осіб. Повністю відновити подачу тепла місцева влада не змогла навіть через майже два тижні після інциденту.

- 2-й Західний окружний військовий суд засудив голову відділу морського управління Росгвардії полковника Сергія Волкова до шести років колонії загального режиму у справі про постачання неякісних радіолокаторів для захисту Керченського мосту від безпілотників – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-