Пам’яті зооволонтера, молодшого сержанта Георгія Липського (позивний «Кіт»)

Пам’яті зооволонтера, молодшого сержанта Георгія Липського (позивний «Кіт»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Окрім основних бойових завдань, хлопець рятував тварин з-під обстрілів та мріяв відкрити для них притулок

Георгій народився в Одесі у 1995 році. Хлопець з дитинства любив тварин та опікувався ними. Георгій закінчив Одеський морський університет. Проте кар’єру моряка він так і не побудував: жага допомагати тим, хто слабший, перемогла.

Хлопець завжди мав чітку проукраїнську позицію та брав участь у багатьох патріотичних заходах в Одесі. У 2020 році він навіть балотувався до Одеської міської ради як представник партії "Національний корпус".

Також Георгій активно вболівав за одеський футбольний клуб "Чорноморець".

Проте любов до тварин все ж займала основне місце у серці юнака. Разом із однодумцями Георгій заснував громадську організацію "Закон Природи", яка займалася допомогою чотирилапим.

«Витягти котів із замурованих підвалів, захистити собак від жорстокого поводження, врятувати диких тварин від бракон'єрів та недобросовісних ділків... Жора завжди був надійною дієвою допомогою у цих добрих справах», - написала про загиблого товариша зоозахисниця Ірина Шапочкіна.

З початком повномасштабного вторгнення Георгій відправився на фронт добровольцем. Саме за любов до тварин захисник отримав позивний «Кіт». Він приєднався до підрозділу «Химера» у складі 126-ї окремої бригади територіальної оборони Одеси. Після підготовки на полігоні разом із побратимами вирушив на Херсонський напрямок. Двічі отримав поранення, однак не залишив передову. Навіть у гарячих точках боєць переймався безхатніми тваринами та намагався їх рятувати.

“Всі одесити знають, як він любив і допомагав тваринам. Так от, на іншому відео херсонський папуга і йому рік. До його притулку потрапив снаряд. І птахові не змогли врятувати лапку. Так збіглося, що цього папугу теж звуть Жора і тепер він переїхав із Херсона до Одеси та живе у родині Катерини Радченко, яка дружила з Котом», - розповіла історію про порятунок птаха одеська журналістка та волонтерка Олена Ротарі.

Незадовго до загибелі Георгій встиг на передовій врятувати цуценя, яке до Одеси з ротації привезли військові. Пухнастика назвали Химерою - на честь підрозділу ТрО, де служив Кіт. Згодом собаку приютив військовий з того ж батальйону. Цуценя стало останнім, кого врятував одеський зооволонтер.

Георгій загинув 29 серпня 2022 року під час контрнаступу українських сил на Херсонську область. Його поховали у селищі Бузковий Гай на Одещині, де захисник провів свої дитячі роки. Військового нагородили орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно).

На сороковий день після загибелі Георгія біля його могили друзі знайшли 10 цуценят – ніби навіть після смерті хлопець продовжував допомагати беззахисним тваринам.

“40 днів з дня загибелі Георгія Липського. Його друзі та побратими прийшли на кладовище, а там, біля могили, 10!!! крихітних цуценят. Одну дівчинку забрала волонтерка Марія, решту забрали ми", - писали зоозахисники з організації "Animal SOS Odessa".

6 травня 2023 року біля входу в Одеський зоопарк на честь Георгія Липського відкрили меморіальну дошку.

Адже сюди зоозахисник неодноразово приносив поранених чи заморених диких тварин та птахів, яких вилучали у недобросовісних господарів.

“Щоб рятувати тварин в країні, треба мати цю країну”, - викарбувано на меморіалі цитату полеглого воїна з великим серцем.

На відкритті дошки мама воїна Лада розповіла, що зоопарк був з дитинства найулюбленішим місцем для Георгія.

“Він гладив свинок, годував віслючків. Він був щасливий, коли торкався до них. Я неймовірно вам усім вдячна за те, що ви шануєте його пам'ять, за те, що зібралися тут, за пам'ятну дошку. Тому що це найголовніше місце, де вона має бути, на згадку про нього. Я думаю, поки він живий у наших спогадах, душах і серцях, він житиме і підтримуватиме всіх, хто залишився тут”,  - сказала мама загиблого Героя.

Вічна слава і шана Захиснику!

Фото: Благодійний фонд «Трибуна Героїв», Одеський зоопарк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-