Битва за Україну. День шістсот дев’яносто перший

Битва за Україну. День шістсот дев’яносто перший

Укрінформ
Воїни Повітряних Сил ЗСУ знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот девяносто перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Воїни Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22 – Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

- Втрата літака А-50 є аналогом знищення крейсера «Москва» за ступенем шкоди. У ЗСУ очікують, що його знищення вплине, зокрема, на ситуацію з ракетними обстрілами території України – Наталія Гуменюк, начальниця пресцентру Сил оборони півдня України. Загалом країна-агресор може мати 9 одиниць А-50, але не всі з них боєздатні.

- У понеділок, 15 січня, у швейцарському Давосі на щорічні збори Всесвітнього економічного форуму (WEF) зібралися понад сто глав держав і урядів. 54-та щорічна зустріч ВЕФ, яка триватиме до 19 січня, буде скликана під темою «Відновлення довіри» – пресреліз WEF. Програма форуму складатиметься з чотирьох взаємопов’язаних пріоритетів: «Досягнення безпеки та співпраці в розколотому світі», «Створення зростання та робочих місць для нової ери», «Штучний інтелект як рушійна сила економіки та суспільства» та «Довгострокова стратегія щодо клімату, природи та енергії».

- Президент Зеленський прибув до Швейцарії, де проходить Всесвітній економічний форум Ігнаціо Кассіс, міністр закордонних справ Швейцарії. У рамках візиту він візьме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі та проведе низку двосторонніх зустрічей – ОП.

- Президент України зустрівся з головами обох палат і головами фракцій парламенту Швейцарії - сайт глави держави.

Володимир Зеленський

  • подякував за вагому підтримку з боку Швейцарської Конфедерації суверенітету й територіальної цілісності України, а також за гуманітарну допомогу в умовах повномасштабної агресії Росії;
  • поінформував швейцарських парламентарів про ситуацію на полі бою та відзначив важливість зусиль держав-партнерів задля захисту України;
  • наголосив на важливості участі Швейцарії у спеціальному міжнародному трибуналі щодо злочину агресії Росії;
  • подякував за успішне проведення зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики, яка відбулася в Давосі 14 січня та зібрала представників понад 80 країн та міжнародних організацій.

- Президент  Зеленський планує зустрітись з представником найбільшого американського банку JPMorgan. Також український лідер має провести переговори з президентом Швейцарії Віолою Амхерд – 24 канал.

- Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і Президент України Володимир Зеленський проведуть двосторонню зустріч на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі – Ерік Маммер, речник Єврокомісії.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав посадовцям своєї країни пропустити цьогорічний Всесвітній економічний форум (ВЕФ) у Давосі через позицію його організаторів щодо війни Ізраїлю проти ХАМАС – Bloomberg.

- Війна в Україні буде однією з головних тем на Всесвітньому економічному форумі у Давосі (Швейцарія) – Анджей Дуда, президент Польщі

***

- За результатами консультацій у Давосі Швейцарія та Україна, співголови четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики, погодили спільне комюніке – пресслужба Міністерства юстиції України.

В документі зафіксовано:

  • безпека України є невіддільною частиною світової та регіональної безпеки, тому війна проти нашої держави – це один із основних дестабілізаційних чинників у світі;
  • всеосяжний, справедливий і стійкий мир для України та всього світу має ґрунтуватися лише на Статуті ООН, відповідних резолюціях Генеральної Асамблеї ООН та ключових принципах міжнародного права.

- З текстом комюніке співголів 4-ї зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньої політики Швейцарії та України щодо основних принципів миру для України можна ознайомитися за посиланням.

- Китай вітає і підтримує всі зусилля, які допоможуть відновленню миру в Україні, та продовжуватиме працювати з міжнародним співтовариством над пошуком шляхів політичного врегулювання – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

- Із підписанням угоди про безпекову співпрацю з Великою Британією активізувалися переговори також про безпекову угоду Україна-Канада. Канада вже передала Києву проєкт відповідної угоди – Наталка Цмоць, посол Канади в Україні.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Веселовський, Надзвичайний та Повноважний посол України в АР Єгипет: Ми хочемо закріпити у свідомості світу, що Україна протистоїть величезній ядерній державі... вона впевнена, що переможе, з нею половина світу, і другій половині світу треба визначатися, бо далі не можна заплющувати на це очі».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Польща та Україна повинні не грати в гру балансування з франко-німецьким альянсом чи будь-яким іншим обʼєднанням у Європі, а починати справжню розмову про те, як вирішувати двосторонні проблеми на шляху до ЄС».

Денис Малюська, міністр юстиції України: «Договір, яким буде підтверджено закінчення війни, має базуватися на Формулі миру, бути багатостороннім, тобто підписаним не лише Україною та РФ, а й країнами-гарантами, бути комплексним та врегульовувати усі сфери, на які вплинула війна. Умови договору повинні бути чіткими та мати юридично зобов’язальний характер, а сам договір – ратифікований парламентами країн, які його підпишуть».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав військовослужбовців у смузі відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» – Сухопутні війська ЗСУ. Командувач заявив, що цілями української армії залишається утримання позицій і виснаження ворога.

- На Таврійському напрямку минулої доби зафіксовано 41 авіаудар РФ. Найгарячіше зараз на Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Загальні втрати загарбників в операційній зоні ОСУВ «Таврія» за минулу добу становили 485 осіб та 44 одиниці військової техніки. ЗСУ знищили пункт управління російськими безпілотниками – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- На південному фланзі Авдіївки окупанти змінили тактику: частково  відмовившись від мʼясних штурмів, натомість зосередившись на ударах артилерією і FPV-дронами, які висять у повітрі над головами наших оборонців роями – ТСН.

- Бійці Сил спеціальних операцій Збройних сил України виявили та знешкодили групу російських військових, які намагалися проводити розвідку поблизу Авдіївки – командування Сил спецоперацій.

- Залишки російської терористичної Групи «Вагнера» перекинули на Авдіївський напрямок у Донецькій області - по них вдарила дронами 47 окрема механізована бригада «Маґура» - LIGA.net.

- Ціллю російських ракетних ударів нині є не енергетичні об'єкти, як минулої зими, а інфраструктурні, насамперед оборонно-промислового комплексу, штаби, системи управління та окремі підрозділи, які розміщуються на лінії фронту – Вадим Скібіцький, представник ГУР Міноборони України.

- Служба безпеки України провела масштабні контрдиверсійні заходи в одному з прикордонних районів Рівненської області та разом з іншими Силами оборони відпрацювала злагодженість дій на випадок прориву на територію регіону ворожих диверсантів – СБУ.

- Росія станом на січень 2024 року виробляє близько 115-130 стратегічних ракет та 100-115 ракет оперативно-тактичного класу на місяць. Зараз росіяни намагаються тримати певний стратегічний резерв. Це близько 30% від наявних запасів – генерал-майор Вадим Скібіцький, представник Головного управління розвідки Міноборони.

- Північна Корея активно поставляла до РФ боєприпаси впродовж усієї осені, йдеться про приблизно мільйон артилерійських снарядів – Вадим Скібіцький, представник ГУР Міноборони України.

- Заяви про поповнення російської армії у 2023 році на ще 500 тисяч осіб є перебільшенням – Британська розвідка.

- Щодня 1000-1100 осіб укладають контракти з армією росії. Основна мотивація мобілізованих – зарплата – генерал-майор Вадим Скібіцький, представник ГУР Міноборони.

***

- Внаслідок масованого обстрілу Красногорівки на Донеччині з російських «Градів» одна людина загинула і одну поранено – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.

- В Україні у 2023 році поліцейські зареєстрували 4 840 фактів незаконного поводження зі зброєю, вибухівкою і боєприпасами та вилучили 5 168 одиниць вогнепальної зброї – Нацполіція.

- Українські правоохоронці оголосили підозри у скоєнні воєнних злочинів 477 російським військовим, щодо 77 з них уже ухвалені судові вироки – Андрій Костін, генеральний прокурор.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з листом, у якому наголосив на необхідності передбачити в рамках національної програми підготовки до вступу в ЄС заходи стосовно мовної євроінтеграції – пресслужба уповноваженого.

- Кабінет міністрів ухвалив розпорядження, яке дозволяє наглядовій раді державного Укрексімбанку, призначеній ще у травні 2023 року, розпочати роботу в неповному складі – Ліга.Новини.

- Заступник міністра оборони Дмитро Кліменков зустрівся з делегацією Французької асоціації морської промисловості GICAN. Сторони домовилися про поглиблення двосторонньої співпраці – пресслужба Міноборони.

- За сприяння Національного агентства з питань запобігання корупції було накладено санкції на понад 18 тисяч юридичних і фізичних осіб із Росії, а також конфісковано активів на понад п'ять мільярдів доларів – Олександр Новіков, голова НАЗК. Про це та інше в інтерв’ю Укрінформу.

- Станом на 1 січня в Україні статус безробітного мали 96,1 тис. осіб, що вполовину менше, ніж роком раніше – Держслужба зайнятості України.

- УПЦ МП зобов’язана передати Палац Терещенків у селищі Червоне на Житомирщині у власність державі – МКІП. 15 січня Північно-західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу УПЦ МП на рішення Господарського суду Житомирської області та залишив її без задоволення.

- Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти опублікувало список претендентів на театральну премію імені Леся Курбаса – пресслужба Держмистецтв.

- У застосунку «Дія» розпочалося голосування за склад журі Національного відбору на участь у пісенному конкурсі «Євробачення-2024» – телеграм-канал «Дії».

- Дефіциту в енергосистемі не прогнозується, хоча споживання тримається на високому рівні – НЕК «Укренерго».

***

- Служба безпеки України затримала найманця із приватної військової компанії «Вагнер», який за завданням російської воєнної розвідки готував диверсію на об'єкті енергетичної інфраструктури у Рівненській області – СБУ.

***

- Група «Нафтогаз» у 2023 році сплатила до державного та місцевих бюджетів ₴90,2 мільярда податків – пресслужба Групи.

- Україна успішно пройшла половину опалювального сезону, використовуючи лише власний газ - пресслужба групи «Нафтогаз». Запасів палива в українських сховищах достатньо для успішного завершення опалювального сезону.

- У 2023 році в повному обсязі профінансовано із держбюджету соцвиплати на 450,1 млрд грн, зокрема у грудні – 41,6 млрд гривень – пресслужба Мінфіну.

- Нацбанк тимчасово зупинив ліцензії на провадження з надання фінансових послуг двадцяти небанківським установам, які зареєстровані на тимчасово окупованих Росією територіях – НБУ.

- ДТЕК законтрактував у Польщі додатково ще 80 000 тонн вугілля. Загальний обсяг законтрактованого компанією палива зріс до 357 000 тонн – пресреліз компанії.

- У НАЕК «Енергоатом» заявляють, що добудова на Хмельницькій АЕС енергоблоків №3 та №4 дозволить компенсувати 45% від максимального виробітку електрики тимчасово окупованої Запорізької АЕС – пресслужба компанії.

- Міністерство сільського господарства США оновило прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2023/24 маркетинговий рік, в якому показники України щодо виробництва пшениці збільшилися на 0,9 млн т, до 23,4 млн т та щодо експорту – на 1,5 млн т, до 14 млн т. Виробництво та експорт кукурудзи залишаються без змін: 30,5 млн т та 21 млн т відповідно – пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

- Компанія «Укрнафта» за перший повний рік роботи під контролем держави видобула 1,41 млн тонн нафти з конденсатом та 1,10 млрд кубометрів газу – більше, ніж у 2022-му, але менше, ніж у 2021-му – Сергій Корецький, гендиректор компанії.

- Війна Росії проти України, яка призвела до знищення низки промислових активів, позбавила так званих українських олігархів колишнього впливу та багатства – The New York Times. Найбагатші люди країни втратили десятки мільярдів доларів. Найбільше постраждав Рінат Ахметов.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Естонія підготувала план військової стратегії для західних країн, щоб допомогти Україні виграти війну за три роки. Головна теза – Захід не повинен боятися допомагати Україні у війні – ERR.

- Польща виступить проти пропозиції Європейської комісії продовжити ще на рік, до червня 2025-го, режим пільгової торгівлі для України, яка може бути оголошена вже у вівторок, 16 січня - Financial Times.

- Більш як 3000 пацієнтів з України, які мають важкі хронічні захворювання або були поранені, отримали медичну допомогу в країнах ЄС за час з початку російського вторгнення – сайт Європейської комісії.

- Віцепрезиденти Світового конгресу українців  (СКУ), які представляють українців у регіонах Південної Америки, Африки, Європи, Азії, Австралії та Океанії, провели зустріч з послом з особливих доручень МЗС України з питань світового українства Мар’яною Бецою – СКУ. Сторони обговорили стратегію взаємодії з фокусом на адвокації інтересів України на її шляху до ЄС та НАТО, збереження української ідентичності, а також максимальну підтримку в реалізації прав українців за кордоном.

- Українська Асоціація професійних фотографів (УАПФ) вимагає виключити зі складу журі конкурсу World Press Photo 2024 представницю Росії Марію Гельман – заява асоціації.

- У провідному концертному залі Нью-Йорка «Карнегі-хол» юні переможці першого Всеукраїнського музичного конкурсу представили твори відомих українських композиторів – Постійне представництво України при ООН.

Блокування на кордоні з Україною

  • На кордоні України та Польщі загалом у чергах стоять понад 2 тисячі вантажівок, на інших ділянках кордону – ще тисяча – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

  • На території Румунії місцеві фермери 15 січня знову блокують рух вантажівок вже через два пункти пропуску «Сірет» та «Вікову-де-Сус» – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. 

***

- Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн залишається фавориткою на другий термін на посаді, й жоден інший кандидат, як видається, наразі не має шансів замінити її – Politico.

- ООН та її партнери в понеділок звернулися до донорів із закликом надати $4,2 мільярда на підтримку постраждалого від війни населення в Україні та біженців у 2024 році – Мартін Гріффітс, заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань.

- Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс заявив, що витрати його країни на свою оборону і оборону України є найвищими за останній час – The Guardian.

- У Бундесвері не коментують резонансне повідомлення німецького таблоїду Bild щодо підготовки НАТО до війни з Росією, але підтверджують, що сприймають російську загрозу серйозно – Мітко Мюллер, представник пресслужби Міноборони.

- За даними опитування, консервативна партія прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака зазнає приголомшливої поразки на виборах цього року, лейбористи отримають 385 місць у парламенті, тоді як консерватори збережуть лише 169 – The Telegraph з посиланням на опитування YouGov.

- Фінські журналісти з'ясували, що близько 20 невеликих логістичних та експедиторських компаній, які належать особам російського походження, експортували з Фінляндії у Росію продукцію, що належить до предметів військового призначення – Yle.

- Південна Корея оголосила про плани провідних компаній, таких як Samsung Electronics Co. та SK Hynix Inc., витратити $471 млрд на створення найбільшого у світі кластера з виробництва чипів – Bloomberg.

- Корпорація Microsoft випередила Apple і стала найдорожчою компанією в світі за ринковою капіталізацією завдяки глибокій зосередженості на генеративному штучному інтелекті (ШІ), секторі, який користується все більшою прихильністю інвесторів – Reuters.

- П’ятеро найбагатших людей світу з 2020 року подвоїли свої статки з 405 до 869 мільярдів доларів США – міжнародне об’єднання для боротьби з бідністю у світі Oxfam.

Війна в Ізраїлі

  • Білий дім заявив, що настав час Ізраїлю зменшити його військовий наступ у секторі Гази – Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому.

  • Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї закликав до проведення міжнародної мирної конференції – Reuters.

  • Катар призупинив відправлення танкерів зі скрапленим природним газом через Баб-ель-Мандебську протоку після того, як авіаудари США і союзників по об’єктах хуситів у Ємені підвищили ризики на життєво важливому водному шляху – Bloomberg.

ВОРОГ

- Особовому складу 108-го десантно-штурмового полку 7-ї десантно-штурмової дивізії РФ систематично видають наркотичні та психотропні речовини. Солдати, які їх вживають, легше погоджуються на «м’ясні штурми» – Генштаб ЗСУ.

- У Росії з початку повномасштабної агресії проти Україні порушили 273 кримінальні справи про військові «фейки» та 81 справу про «дискредитацію» російської армії – «Настоящее время».

- Засновник космічних стартапів «Даурія», Momentus Space, Destinus бізнесмен Михайло Кокорич відмовився від російського громадянства через «незгоду з російським вторгненням в Україну та політикою уряду Путіна» – соцмережа LinkedIn Кокорича.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-