Схожі на ракети з парадів у КНДР: прокуратура показала, чим росіяни вдарили по Харкову 2 січня

Схожі на ракети з парадів у КНДР: прокуратура показала, чим росіяни вдарили по Харкову 2 січня

Фото
Укрінформ
У Харкові досліджують уцілілу хвостову частину ракети, яку РФ могла отримати з КНДР: візуально вона схожа на “Іскандер”, однак є деякі технічні відмінності, крім того, експерти відзначають, що ракета була зібрана не так якісно.

Про це розповів речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передає кореспондент Укрінформу.

6 січня він показав уламки ракет, якими росіяни обстрілювали Харків 29 грудня – 2 січня, зокрема уламки ракети, що вдарила по центру міста, неподалік площі Свободи.

“Під час удару від неї залишилися дуже великі частини, зокрема, й хвостова частина, по якій ми змогли зрозуміти, що це нетипова ракета “Іскандер”. Якими ракетами били – такими ж самими чи ні (під час усіх ударів останніх днів, - ред.) – зараз не можу сказати, оскільки під час інших влучань залишилися дрібні частини, за якими неможливо відрізнити, чи це “Іскандер”, чи дуже схожа на нього ракета. Проводяться експертизи”, – розповів речник прокуратури.

Чубенко відзначив, що раніше не фіксувалися випадки, коли б росіяни намагалися приховати маркування ракет, якими обстрілювали Харківщину.

“Спроба затерти номери на певних деталях свідчить про бажання приховати інформацію про цю ракету. До того ж по внутрішньому обладнанню ми бачимо: надписи всередині не дуже охайні, зроблені врізнобій. Зазвичай у таких ракетах, зроблених і в Радянському Союзі, і вже в Росії, надписи дуже охайні, все зроблено дуже ретельно, подекуди ставляться навіть прізвища працівників заводу, щоб встановити відповідальних – хто саме і що робив. Тут же такого нема. І ті надписи, цифри, абревіатури, які є, вони різнотипні”, – розповів Чубенко.

У Харкові продемонстрували уламки ракети, якою обстрілювали місто 2 січня 2024 року / Фото: В'ячеслав. Мадієвський, Укрінформ

Експерти мають сумніви не лише через якість, додав він, встановлено, що є технічні відмінності.

“Ця ракета є трохи більшою, ніж “Іскандер”, буквально на 10 мм в діаметрі. Відрізняється внутрішньо: це обмотка дротів, оскільки на “Іскандері” є захист від РЕБ, спеціальне керування. Тут воно відсутнє, тут дроти просто йдуть всередині цієї ракети”, — сказав Чубенко.

Є й інші технічні відмінності. Проте сказати точно, що це ракета корейського виробництва, фахівці не можуть. У прокуратурі припускають: або РФ перейшла на більш недбале вироблення ракет, або це може бути ракета, виготовлена іншою країною.

Читайте також: Масована атака: Київ і Харків під ударом

“За тією інформацією, яка є в мережі Інтернет, за фото з північнокорейських парадів, за соплами, за задньою частиною цієї ракети – вона дуже схожа. І, дійсно, північнокорейська ракета виготовлялася на базі “Іскандера”. Саме тому ми схиляємося до версії, що, можливо, це є ракета, яку надала Північна Корея. Але хочу зауважити, що прямих доказів, щоб стверджувати, що це Північна Корея, чи якась інша країна надала, зараз немає”, – зауважив Чубенко.

Як повідомляв Укрінформ, на брифінгу 5 січня начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що експерти виявили уламки ракет, ймовірно, не російського виробництва, зі стертим маркуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-