Росія найближчим часом може відновити наступальні операції на Харківщині - ISW

Росія найближчим часом може відновити наступальні операції на Харківщині - ISW

Укрінформ
Російські війська упродовж найближчих тижнів можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська, маючи на цьому напрямку угруповання сил менш деградоване, ніж угруповання, які наступають в інших місцях на сході України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики інституту вважають, що російські війська мають умови для активізації операцій на Куп'янському напрямку, прагнучи захопити території, які є більш важливими з оперативної точки зору, ніж ті, які вони наразі намагаються захопити. Українські офіційні особи заявили, що російські війська мають на меті захопити Куп'янськ і Борову взимку 2024 року.

«Захоплення Росією цих міст, ймовірно, витіснить українські війська зі східного берега річки Оскіл у Харківській області та створить умови для майбутніх російських наступальних операцій уздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна», - вважають аналітики.

Темпи російських операцій на Куп'янському напрямку та очевидна конфігурація російських сил в окупованих Луганській та Харківській областях загалом не вказують на наближення наступальної операції вздовж усієї лінії Куп'янськ-Лиман, подібної до невдалої російської наступальної операції на північному сході України взимку-навесні 2023 року.

Читайте також: Наєв перевірив боєготовність і тилове забезпечення опорного пункту на Київщині

Як зазначається, українські офіційні особи не повідомляли публічно про нарощування російських сил на Куп'янському напрямку, яке свідчило б про неминучість широкомасштабного наступу. Російські війська, схоже, поступово відновлюють підрозділи, які зазнали значних втрат під час українського контрнаступу у вересні 2022 року та невдалого російського наступу взимку-навесні 2023 року, а російське командування, ймовірно, має намір використати ці відновлені підрозділи для локальних наступальних операцій. Аналітики вважають, що російські війська, що діють на Куп'янському напрямку, ще не залучили значні сили для наступальних операцій у цьому районі і, таким чином, витримали локальні наземні атаки, не зазнавши втрат, подібних до тих, які вони зазнали під час наступу на Авдіївку та на півдні України.

Як повідомляв Укрінформ, начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що інтенсивність штурмів на Куп’янському напрямку порівняно з минулим тижнем зменшилася, росіяни проводять поповнення та ротацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-