Росіяни за день до теракту в Оленівці перевели в окремий барак 193 полонених – «Азов»

Росіяни за день до теракту в Оленівці перевели в окремий барак 193 полонених – «Азов»

Укрінформ
За день до теракту у колонії в Оленівці російські окупанти перевели 193 українських військовополонених в окремий барак, який потім підірвали.

Про це під час панельної дискусії "Рік без покарання. Шлях до справедливості", присвяченій роковинам трагедії в Оленівці, сказав представник бригади "Азову" Арсен Дмитрик, який пережив теракт в Оленівці, передає кореспондент Укрінформу.

"Під час теракту (у бараку - ред.) було 193 бійці. Усі питаються, де ділися (інші «азовці» - ред.): їх етапували від нас у Донецьк. Тож на момент теракту там було 193 бійці", - заявив він.

Читайте також: Оленівка: рік після російського теракту

Дмитрик зазначив, що він не може точно сказати, чи це був підрив зсередини, чи це був «прихід» зверху - він не бачив цього вибуху, бо у той момент спав.

"Але можу акцентувати увагу на тому, що там було дійсно дуже багато вогню. І найбільше хлопців загиблих саме там, де був вхід у цей барак", - сказав представник "Азову".

За його словами, коли стався вибух, охорона втекла і вони були закриті у бараку.

"Є інформація, що стріляли (у полонених, які намагалися вибігли з барака - ред.). Стрілянина зі сторони охорони була, але стріляли у повітря, по нас ніхто не стріляв. Тобто, охорона стріляла у повітря і казала: "не підходьте до внутрішньої брами, бо будемо відкривати вогонь на ураження", - пояснив Дмитрик.

Читайте також: Треба відновити міжнародні місії для розслідування теракту в Оленівці - правозахисник

Представник "Азову" також зазначив, що після теракту кардинально помінялося ставлення охорони до українських бійців у Оленівці.

"До того було, не сказати що нормально, - до того нас... морально хотіли принизити, натиснути тощо. А після теракту почалися фізичні (заходи впливу - ред.): і цькування собаками, і ми могли навпочіпки сидіти по 3-4 години чогось чекати, не знаю чого, і таке інше", - додав він.

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників "Азовсталі".

Читайте також: У російському полоні досі перебувають близько 2000 оборонців «Азовсталі»

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівці був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-