Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як споживати медіа в умовах трагедій війни: поради у межах ініціативи «Ти як?»

Як споживати медіа в умовах трагедій війни: поради у межах ініціативи «Ти як?»

Укрінформ
Поради щодо здорового медіаспоживання створено у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» , яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

«Спускатися в укриття на час тривоги. Дбати про сон, відпочинок і їжу щодня. Додайте до цих базових потреб ще одну корисну звичку: стежити за тим, що споживаєте з медіа. Адже в умовах війни від достовірності інформації залежать життя»,зазначила перша леді.

Поради підготовлено лабораторією психології масової комунікації і медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України. Проєкт реалізує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Рекомендації від експертів містять чотири тематичні боки.

►  Універсальні поради: використовуйте перевірені джерела інформації; регулюйте час, витрачений на новини; дотримуйтеся медіадієти – не використовуйте смартфон під час їжі, спілкування чи інших важливих справ; тримайте під рукою аптечку емоційної самодопомоги – дієві техніки угамування непроханих емоцій.

►  Медіаспоживання в умовах трагедій війни: тим, хто пережив травматичні події, варто з особливою обережністю варто регулювати те, що ви дивитеся, слухаєте; проведіть межу прийнятності для себе – те, що ви можете дивитися / слухати без сильних емоцій, все решта – поза цією межею; не споживайте медіапродукцію, яка погіршує ваше самопочуття.

►  Збереженню здоров'я при користуванні соціальними мережами: враховуйте, що соцмережі несуть особливі цифрові загрози, яких немає в традиційних лінійних медіа (радіо, телебачення); у більшості соцмереж працює штучний інтелект, який аналізує поведінку користувача, обраховує його інтерес і пропонує ті повідомлення, які відповідають його попереднім діям (наприклад, історія пошуку) – таким чином кожен перебуває в своїй інформаційній бульбашці, спеціально для нього сформованій; у соцмережах працюють ботоферми, які виконують замовлення, розповсюджують пояснення від фальшивих «експертів», «відеодокази» неіснуючих подій.

►  Здорове медіаспоживання для ветерана та ветеранки: варто обмежувати перегляд інформації, яка посилює негативні емоції; надмірне занурення в медіа може викликати залежність, забрати час від сім’ї, фізичних вправ тощо.

Завантажити поради можна за посиланням.

Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?» – ініціатива першої леді України Олени Зеленської, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Джерело: Телеграм

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-