Чисельність авіаугруповання РФ нині становить 313 літаків - експерт

Чисельність авіаугруповання РФ нині становить 313 літаків - експерт

Укрінформ
Загальна чисельність російського авіаційного угруповання нині становить 313 літаків, а найбільше втрат у росіян – у тактичній авіації.

Водночас кількість вильотів російської авіації для застосування авіаційного озброєння за останній тиждень зменшилася вдвічі-втричі, і це практичні результати роботи Повітряних сил ЗСУ, повідомив в ефірі Українського радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає Укрінформ.

Коментуючи результати збиття п'ятьох російських літаків за тиждень, експерт зазначив: "Результат, в першу чергу, ми маємо такий, що Росія зменшила кількість вильотів своєї авіації і відповідно керованих авіабомб. Якщо ми подивимося попередній тиждень, то російські війська здійснили більше 70 вильотів авіації із застосуванням авіабомб або ракет. Дві доби тому – це було 46 таких вильотів, а за минулу добу – 19. Тобто можна констатувати, що фактично вдвічі-втричі зменшилася кількість вильотів з метою застосування безпосередньо авіаційного озброєння. І це вже практичні наслідки".

За словами Мусієнка, загалом мета таких дій Повітряних сил ЗСУ – відігнати російську авіацію від наших кордонів і зменшити кількість випадків застосування безпосередньо керованих авіабомб та іншого озброєння: "На практиці ці літаки підходили не далі, ніж на 40-50 кілометрів, тому що з 70 кілометрів авіабомби просто падали на позиції ворога. Тому я думаю, що таким чином вони значно зменшать можливості і простір для використання саме керованих авіабомб. Тобто це стане робити складніше або і неможливо на певних ділянках фронту".

Як зауважив Мусієнко, росіяни час від часу запускають ракети К-59. "Це менша кількість значно. Вони, звичайно, можуть діяти на більш дальній дистанції. Така опція у ворога поки що буде. Але зростає потужність наших засобів протиповітряної оборони. І можливості знищувати авіацію ворога в небі над окупованою територією свідчать про те, що українські сили ефективно застосовують і переміщують дуже швидко ті зенітно-ракетні комплекси, які ми вже маємо на озброєнні. Відповідно, можливості ворога зменшуються", – додав він.

Експерт також навів дані, що загальна чисельність угруповання ворога зараз складає 313 літаків: "Якщо ми говоримо про авіаційну компоненту, то саме стільки ворог задіяв до війни проти України. Це всі літаки – і сучасні Су-30, Су-35, Су-34, і старіші Су-24, Су-25, і літаки розвідки ДРЛО, і "ІЛи" різних типів, які вони використовують. Плюс авіація стратегічна – Ту-22м3, Ту-95".

Читайте також: Армія РФ за добу атакувала 11 областей України

Водночас, за інформацією Мусієнка, найбільше втрат у росіян – саме в тактичній авіації. Це літаки Су-30, і старіші Су-24, Су-25. "Це значні втрати. Щодо аеродромної мережі, де вони базуються, це все відомо. Частина цих аеродромів все ще є на окупованій території. В першу чергу це Крим, де залишилась у них авіаційна база, як мінімум Бельбек, яка поки що працює і обслуговує потреби ворога. А решта знаходиться на території Росії. Найбільший логістичний авіахаб ворога – Ростов-на-Дону. Там знаходиться їхній великий аеродром, який використовує і військово-транспортну авіацію Росії, і тактичну авіацію", – уточнив експерт. Він також висловив думку, що оснастити екіпажі професійними пілотами ворогу стає складніше.

Ураження десантного корабля Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" в районі Феодосії Мусієнко назвав блискучою операцією Повітряних сил. "Судячи з попередніх атак, я можу сказати, що це не остання атака... Щодо самого "Новочеркаська" – він не переміщував десант останнім часом. Він переміщував військові вантажі, зокрема "Шахеди", які доставлялися, а потім з окупованого Криму запускались по території України. Тому це мінус корабель, який здійснював вантажні функції з перевезення озброєння для ворога, і це для них, звичайно, втрата".

Як повідомляв Укрінформ, на Південному напрямку українські захисники збили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 22 грудня. 24 грудня Сили оборони знищили ще два ворожі винищувачі: Су-34 на Донеччині та Су-30СМ – над акваторією Чорного моря.

Вночі 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" в районі Феодосії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-