Залужний: Мені потрібні люди, боєприпаси, зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій

Залужний: Мені потрібні люди, боєприпаси, зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій

Укрінформ
Але головне  –  зберегти людей

26 грудня Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний дав першу від початку повномасштабного вторгнення пресконференцію тривалістю 30 хвилин. Залужний підбив підсумки другого року Великої війни, розповів про втрати Росії, дав прогноз на наступний рік і прокоментував внесений урядом до Верховної Ради законопроєкт щодо нових правил мобілізації.

Укрінформ зібрав основні тези з пресконференції Головнокомандувача ЗСУ.

Про мобілізацію

Валерій Залужний заявив, що разом із Міністерством оборони погоджено, щоб новий законопроєкт про мобілізацію передбачав службу у війську протягом 36 місяців після призову.

«Я чітко розумію і знаю, що наші бійці зараз на фронті у надскладних і дуже важких умовах роблять свою справу, завдяки якій ми можемо зараз з вами спокійно поспілкуватися. Їм дуже – дуже важко. І мені хотілося б, щоб люди, які йдуть до війська, чітко розуміли, скільки їм необхідно воювати. Разом з Міністерством оборони ми погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти: перше – що не буде загострення на фронті; друге – що цих людей через 36 місяців буде ким замінити».

«36 місяців  –  цифра не зовсім реальна у тих умовах, в яких ми перебуваємо. Але нам залишається сподіватися на те, що інтенсивність бойових дій не збільшиться і ми зможемо замінити цих людей через 36 місяців… За 36 місяців буде достатньо часу, щоб підготувати людський ресурс для заміни», – додав Залужний.

Він також зауважив, що уряд, який реалізує відповідний закон, розуміє, які в країні є можливості. Головнокомандувач ЗСУ вважає, що до 2025 року вистачить часу на підготовку тих, хто зараз буде мобілізований.

Про те, скільки людей треба мобілізувати

«Я би не виносив на загал обговорення таких цифр (500 тис., – ред.) Єдине, що хочу підтвердити, що формується ця цифра, враховуючи у тому числі і завдання, які будуть виконуватись у наступному році. Це не значить, що ця цифра завтра буде поставлена, це займе певний період».

Військове командування на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих не подавало.

«Військове командування жодного запиту не робило на якісь цифри (щодо мобілізації, – ред.) Військове командування продовжує виконувати функції захисту держави, відповідно формує свої запити. Запити на боєприпаси, зброю і людський ресурс. Це робиться на постійній основі»,  – сказав Залужний.

Генштаб працює в межах повноважень, відповідно до функціоналу, яким наділений. «Що стосується цієї цифри, ми цю цифру сформували, ми її відповідно формували і на наступний рік. Вона враховує покриття поточного доукомплектування, що виникло, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких можемо зазнати протягом наступного року», – наголосив він.

Залужний зауважив, що «озвучувати цифру, яка стосується того чи іншого розділу цих показників, не можу, це є військовою таємницею». Щодо відповідних законодавчих ініціатив, Генштаб жодних документів до Кабміну і законопроєктів не подавав. Натомість разом із представниками Міноборони у складі робочих груп працювали фахівці ЗСУ, які «слідкували за тим, щоб не порушувався механізм, який застосовується у військовому управлінні безпосередньо бойовими діями, щоб на законодавчому рівні не було прийнято тих чи інших моментів, які б могли завадити діяльності військового командування», – наголосив Головнокомандувач. Далі Міноборони, ймовірно, подавало ці законодавчі ініціативи безпосередньо до Кабміну.

Про обмежено придатних

Генерал Залужний вважає, що у законодавстві слід залишити поняття: людина, яка придатна до військової служби, і людина, яка непридатна до військової служби.

«Позбутися такого поняття, як обмежено придатний. І, відповідно, коли ми дамо собі відповідь на ці питання – придатний або непридатний, відповідно, ми зрозуміємо, чи є нам сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід 2 групи або інвалід 3 групи», – зазначив Валерій Залужний.

Він зауважив, що з повагою ставиться до людей у цивільному середовищі і зацікавлений, щоб ті, хто прийдуть у ЗСУ, могли виконувати поставлені завдання. «Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку або не буде мати відстрочку, кого буде призивати держава – на сьогодні, я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити. Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій».

Про навчання особового складу

Валерій Залужний заявив, що станом на сьогодні в України є можливості навчати на полігонах до 10 бригад особового складу. На його переконання, військові, які мають надалі виконувати бойові завдання, мають бути підготовленими.

«Такого, щоб людина, потрапляючи на фронт, була абсолютно непідготовленою, не може бути. Ми використовуємо (йдеться про підготовку, – ред.) як наші можливості, так й можливості, які надаються нашими партнерами. Вони приділяють цьому велику увагу. Тобто, наші можливості у цьому необмежені. На сьогодні ми можемо вести підготовку на полігонах до 10 бригад особового складу. І такий спосіб ми звісно використовуємо».

Про строковиків

Відповідаючи на запитання щодо строковиків, Головком зауважив, що наразі їх будуть звільняти.

«До недавнього часу – станом на літо, ми були не готові звільнити строковиків. Але десь наприкінці ми звернулись до Міноборони з пропозицією звільнити строковиків з військової служби. Станом на сьогодні вони не потрібні. І наша чітка позиція – їх звільняти».

Про електронні повістки

Валерій Залужний радий будь-якому способу мобілізації, який забезпечить армію поповненням. За словами Головнокомандувача, пропозицію про електронні повістки вносив не Генштаб і не ЗСУ, в яких навіть немає змоги «оцінити можливість вирішити (це питання, – ред.) у такий спосіб».

«Ми раді будь-якому способу, який забезпечить нашу потребу в людях. Якщо ми їх отримаємо внаслідок електронних повісток, це буде дуже добре. Якщо це буде здійснено якимось іншим чином – також це дуже добре. Але, знову ж таки, скажу, що ЗСУ і Генштаб безпосередньо... у цих питаннях ми перебуваємо у ролі, більше, споживачів».

Про війну у 2024 році

Головнокомандувач ЗСУ каже, що наступний рік відрізнятиметься від 2023-го з огляду на зміну технологій ведення війни.

«2024 рік не просто буде відрізнятись, він має відрізнятись, бо інакше нас чекає те, про що я писав у статті. Відповідно, ми ці проблеми знайшли і знайшли уже десь 90% рішень цих питань, які потрібно буде обов’язково вирішити, щоб у наступному році діяти більш ефективно і найголовніше – зберегти людей. Над цим працюємо. З нами абсолютно погодилися наші партнери, які також цікавилися цим питанням. Тож, можу вас запевнити, що наступний рік буде відрізнятися… Ми, принаймні, для цього усе робимо».

Головнокомандувач зазначив, що змушений констатувати: противник не відстає від ЗСУ. В останні дні триває досить потужне протистояння з використанням різних технологій.

Про Мар’їнку, Авдіївку, Бахмут

Українські війська ще перебувають у північній частині Мар'їнки, але цього міста вже не існує.

«Наша офіційна позиція така, що ми захищаємо кожен клаптик нашої землі, кожен клаптик, але якщо ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом з камінням, із землею і з нашими бійцями, то життя наших бійців нам важливіше. Мар'їнка, яка трималася майже два роки, вулиця за вулицею і будинок за будинком знищена ворогом. Станом на сьогодні наші війська ще знаходяться у північній частині міста і підготували оборонний рубіж поруч із населеним пунктом, але я можу сказати, що цього населеного пункту вже не існує». 

У боях за Мар'їнку ворог застосовує таку саму методику, як було у Бахмуті: «Знищується вулиця за вулицею, квартал за кварталом, закопуються наші бійці».

«І те, що ми зараз відійшли на околиці Мар'їнки, немає нічого такого, що може викликати суспільний резонанс. Це війна. На жаль, вона така», – заявив Залужний.

Українські військові оборонятимуть Авдіївку, скільки стане сил, але якщо їх буде недостатньо, то важливо зберегти людей».

«Нам дорогий кожен клаптик нашої землі – чи то Бахмут, чи Авдіївка. Ми будемо обороняти стільки, скільки у нас буде сил, щоб це робити. Якщо цього буде недостатньо, то краще зберегти людей. Звичайно, ми таке рішення приймемо і збережемо людей, а потім відвоюємо. Це все буде залежати від ситуації, і навколо цього не потрібно робити те, що здалеку нагадує якесь шоу», – наголосив Головнокомандувач.

Він закликав не зациклюватися навколо бойових дій в Авдіївці, оскільки у «противника є можливість концентрувати свої сили, у тому числі артилерію і авіаційні засоби, на тому чи іншому напрямку, і вони можуть зробити так, що за 2-3 місяці з містом може бути те, що трапилося з Бахмутом».

Про ротації

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний проти законодавчого закріплення норми про проведення ротації на фронті кожні пів року, оскільки для цього необхідно щонайменше вдвічі збільшити кількість військових.

«Працюючи в робочій групі Міноборони, яка формувала ці пропозиції, одним із наших завдань було прослідкувати, щоб ми деякими законодавчими нормами не порушили процес військового управління, яке є на місцях. Тому ця норма, яка стосується 6 місяців, вона, звісно, дуже цікава, і хотілося б, щоб вона була. Але знову-таки, наші люди зараз знаходяться не на змаганнях чи якомусь турнірі. Це, знову-таки, не шоу, за яким спостерігає весь світ. Ситуація на фронті залежить від дій противника. Ми не можемо прогнозувати, що це буде 6 місяців, 5 місяців, 3 місяці. Ситуація буває абсолютно різною. Знову-таки, якщо люди пропонують через 6 місяців проводити ротацію, вони мають розуміти, що бойовий комплект військ потрібно збільшувати хоча б у два рази. І яка це на виході буде сума, щоб через пів року замінити цих людей на бойових позиціях? А якщо ситуація зміниться? Якщо противник буде атакувати з неатакованих ділянок? Що робити тоді в цих ситуаціях?», – сказав Головнокомандувач.

Він погоджується з тезою, що люди мають відпочивати, і вимагає від командирів на місцях робити все необхідне для проведення ротації у межах підрозділів, у межах військових частин. 

«Але законодавчо прописувати, що ми будемо рухатися таким чином... Повірте моєму 30-річному досвіду служби в ЗСУ і майже 10-річному досвіду війни – це поки що, скажімо так, обман, який нереальний», – наголосив Залужний.

Про плани РФ на 2024 рік і прогноз експертів

Керівництво ЗСУ робить усе, щоб адекватно реагувати на дії РФ у наступному році.

«Ми бачимо, що буде відбуватися, – я не хочу зараз озвучувати, тому що побути трошки розумним, а потім думати, як наслідки ліквідовувати, мені б не хотілося. Але ми уважно відслідковуємо. В нас на сьогодні є достатньо розвідувальних органів, які проводять відповідну роботу. Ми навіть можемо зіставляти ті чи інші дані, порівнювати дані, які дають наші партнери і наші органи розвідки. І ми все робимо для того, щоб адекватно на це реагувати»,  –  підкреслив він.

Головнокомандувач також прокоментував прогнози західних експертів щодо дій РФ. «За всієї поваги до експертного середовища... деякі речі навіть читати не хочеться. Вони абсолютно не розуміють, що відбувається. І там є дуже маленький відсоток тих експертів, з якими дійсно можна погодитись», – сказав він.

Про роботу ТЦК

Валерій Залужний наразі незадоволений роботою Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, однак завдання з мобілізації військовослужбовців будуть виконані.

«Що стосується Територіальних центрів комплектування, то станом на сьогодні, скажімо так, чесно сказати, роботою їхньою я поки що незадоволений. І відповідно, якби я був задоволений, ми б тут не обговорювали питання цього законопроєкту (про мобілізацію – ред.)» 

«За свої 30 років служби я єдине, де не хотів би служити, так це в ТЦК. Необхідно мати певний набір знань, набір навичок і найголовніше – набір умінь, які дозволяють керівнику ТЦК виконувати свої обов’язки як поза межами ТЦК, так і всередині цього організму», – зауважив Головнокомандувач.

Водночас він вважає, що можливостей із прийому особового складу ТЦК не втратили.

«Ми прослідкували, щоб ті ключові посади, які працюють над організацією цього процесу в ТЦК, вони залишились і продовжили свою роботу. Тому, я думаю, що ми безпосередньо з цим завданням справимося. Що стосується безпосередньо керівників, то робота йде далі і станом на зараз ми деяких керівників вже міняємо, які туди прийшли, деякі звільняються самостійно, але знову ж таки ця організація, як написано в постанові КМУ, – орган управління місцевого рівня, він на сьогодні, на мою думку, функціонує і буде далі виконувати свої завдання».

Про втрати армії РФ

Головнокомандувач Збройних сил вважає, що російську агресію може зупинити лише постійне збільшення втрат ворога, хоча досі керівництво країни-агресора не зважало на кількість вбитих і поранених загарбників РФ на війні.

«На сьогодні важко спрогнозувати, скільки ще необхідно нанести втрат для того, щоб це все припинилось. Я вважаю, що необхідно це робити постійно, рівно до того моменту, коли війна не закінчиться, поки противник не відмовиться від ведення бойових дій проти нашої країни».

Генерал Залужний підкреслив, що втрати, які понесли агресори у війні, спинили б будь-яку країну, але не Росію. 

«Що там твориться на лінії зіткнення – гори тіл, навіть ніхто не намагається їх забрати. Їх з′являється з кожним днем там все більше і більше. На жаль, таке ставлення Російської Федерації до власних людей», – сказав Валерій Залужний.

Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-