Україна має розвивати свій надводний флот – Риженко

Україна має розвивати свій надводний флот – Риженко

Укрінформ
Угода між Україною і Великою Британією щодо безпеки в Чорному морі, підписання якої очікується найближчими тижнями, сприятиме відновленню роботи зернового коридору.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловив капітан I рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ Андрій Риженко.

"Якщо буде здійснюватися патрулювання літаками або безпілотниками королівських ВПС, то вони бачитимуть усе. І зможуть видавати точну інформацію щодо потенційних загроз на шляху руху суден зернового коридору, якщо він буде відновлений. Зокрема, зараз найбільш актуально – це морські міни, які дрейфують в неконтрольованому режимі", - зазначив експерт.

Щодо самої угоди, додав Риженко, то наразі відомо, що "Велика Британія передає нам приблизно 20 одиниць невеликих катерів для патрулювання нашої ділянки коридору. І 20 одиниць – це буде амфібійна бронетехніка "Вікінг", яка дозволить нашій морській піхоті проводити такі операції на річках і на морі".

Риженко наголосив, що в будь-якому разі Україна має розвивати свій надводний флот, тому що без наявності невеликих пілотних або безпілотних засобів нам буде дуже складно встановити контроль над цією ділянкою Чорного моря.

Читайте також: Неїжпапа обговорив зі шведською колегою безпекову ситуацію в Чорному морі

Як повідомляв Укрінформ, СБУ працює над тим, щоб відтіснити Чорноморський флот РФ із Криму. І робить це з допомогою морських дронів Sea baby. Саме ці дрони уразили Кримський міст, а також низку російських військових кораблів. Атаки дронів Sea baby змусили Москву перевести більшу частину свого флоту з окупованого Криму, що дозволило Україні відновити використання своїх портів для судноплавства.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-