Мінекономіки анонсує зміну правил закупівлі продуктів для військових

Мінекономіки анонсує зміну правил закупівлі продуктів для військових

Укрінформ
Із початку другого кварталу 2024 року Міністерство оборони закуповуватиме продукти харчування за новими правилами; очікується запровадження нової, динамічної системи закупівель і відокремлення власне закупівель від послуг логістики.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки за підсумками заключного засідання Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань визначення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель.

У засіданні МРГ під головуванням заступника міністра економіки Надії Бігун взяли участь представники Мінекономіки та Міноборони, Командування сил логістики ЗСУ, Верховної Ради, Секретаріату Кабміну, Держаудитслужби, ДБР, Держслужби статистики, держпідприємства Міністерства оборони України «Агенція закупівель у сфері оборони» (Державний оператор тилу, ДОТ).

Генеральний директор Державного оператора тилу Арсен Жумаділов розповів, які підходи планується запровадити під час закупівель продуктів Міністерством оборони з 1 квітня наступного року.

Так, закупівля продуктів харчування здійснюватиметься за каталогом із 409 найменувань, але товари в ньому на етапі підготовки тендерної документації агрегуватимуться у більш як 25 категорій (наприклад, “м’ясні вироби”). Це відкриває широкі можливості для участі в закупівельних процедурах українських виробників.

Під час формування очікуваної вартості замовник орієнтуватиметься на дані щодо середньостатистичних цін з різних джерел, в т. ч. Держстату.

Крім того, закупівлю буде відокремлено від логістики. Виробник, який переміг у тендері, постачатиме продукцію на розподільчі центри. Послуги доставки з цих центрів до кінцевих споживачів держава закуповуватиме окремо.

Жумаділов наголосив, що серед ключових змін - використання динамічної системи закупівель. Вона передбачатиме кваліфікацію учасників до початку торгів, можливість пройти кваліфікацію протягом періоду дії кваліфікаційної рамки, приховати з метою безпеки певні дані про учасників.

"Велика частина напрацювань робочої групи співзвучні чи враховані в нових підходах, представлених Державним оператором тилу. Для Міністерства економіки також надзвичайно важливо, що запропоновані Агенцією підходи сприятимуть залученню до участі в торгах саме національних виробників, а не посередників. Наразі завдання, для яких була створена робоча група, виконано», - зазначила Бігун.

Читайте також: Міноборони через пошкодження пакування вилучає частину сухпайків

Мінекономіки вже наступного місяця планує подати на розгляд уряду проєкт рішення, яким буде запроваджено динамічну систему закупівель.

Як повідомлялось, за даними аудиту Рахункової палати, Міністерство оборони України в першому півріччі 2023 року закуповувало продукти за цінами, що на 30% перевищували споживчі, не проводило аналізу цін, не контролювало реальної кількості доставленої продукції.

Фото: МОУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-