У ЗСУ планують запровадити 16 тижневих меню з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових

У ЗСУ планують запровадити 16 тижневих меню з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових

Укрінформ
В українській армії зберігається харчування за каталогом, але незабаром планується розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових.

Про це заступник міністра оборони Дмитро Кліменков повідомив у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зберігаємо харчування за каталогом, але у майбутньому закуповуватимемо його за категоріями, тобто окремо молочні продукти, окремо м'ясо. Це дозволить першочергово працювати з виробниками напряму, без посередників, - це наша мета. По-друге, це якість. В агенції планують розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб», - сказав Кліменков.

За його словами, в питанні впровадження якісного харчування Україна запозичує досвід у країн НАТО. Наприклад, у США до розробки меню залучаються спеціалізовані інститути, які мають технологічну та наукову базу.

«Ми також плануємо зробити найкращі раціони для наших військових за етнічними та релігійними вподобаннями. Тож у планах - запозичити досвід наших партнерів і залучити відповідних спеціалістів для спільних проєктів», - зазначив заступник міністра.

Розробкою меню для військових будуть опікуватись фахові організації, додав він.

Кліменков наголосив, що постачання війська має бути безперебійним та якісним.

«Ми розуміємо, що це комплексне питання. Ми вже змінили підходи в закупівлі, аби працювати напряму з виробниками. Водночас запровадження нової системи постачання продуктів – це не все, адже в польових умовах варто оновлювати і польові кухні. Тобто у військових частинах, безпосередньо в зоні бойових дій має бути фахова людна, яка б забезпечила дотримання умов приготування, зберігання їжі. Ми працюємо над усіма цими питаннями. Зміни будуть. Ми зробимо все, аби наші бійці харчувались лише найкращим», - запевнив Кліменков.

Читайте також: Міноборони через пошкодження пакування вилучає частину сухпайків

Крім того, заступник міністра зазначив, що в міністерстві планують прибрати із ціни на продукти вартість логістичних послуг.

«Наразі ми маємо складну систему формування ціни на продукти, адже там закладена логістична складова. Тобто один комплект харчування коштує 125 грн, але сюди входить ще й ціна за транспортування, відповідно вартість харчів іще нижча, а це впливає, звісно, на якість. В майбутньому, аби її підвищити,.. ми відділимо логістику. Тоді ми побачимо, скільки саме Міноборони платить за товар. Так ми не лише покращимо якість, а й вийдемо на реальну вартість товару», - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Міноборони почало укладати договори на постачання продуктів харчування для ЗСУ за новою процедурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-