У Берліні відбулася перша конференція коаліції з посилення ППО України

У Берліні відбулася перша конференція коаліції з посилення ППО України

Укрінформ
Інавгураційна конференція партнерів України щодо зміцнення її ППО відбулась у німецькій столиці.

Про це повідомляє у своїй соцмережі Х Міністерство оборони ФРН, передає Укрінформ.

«Сьогодні в Берліні відбулася перша конференція Коаліції можливостей для довгострокового зміцнення протиповітряної оборони України, у якій взяли участь близько 70 учасників з 22 країн, а також представники ЄС і НАТО», - йдеться у дописі.

Учасники зустрічалися також напередодні, 12 грудня.

Основна увага першої зустрічі зосереджена на створенні спільного розуміння того, як ця підтримка може виглядати та як її можна реалізувати, уточнює Міноборони ФРН на своєму сайті.

Перші кроки розробляються у робочих групах. Це стосується тематичних блоків: «Командна структура» (її очолює Франція), «Системи» (на чолі зі США) і «Тренування/навчання» (керує Німеччина).

Очолюють коаліцію можливостей інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони (CCIAMD) Німеччина та Франція, про що оголосив очільник німецького МО Борис Пісторіус 22 листопада на зустрічі Контактної групи з питань оборони Україна (формат Рамштайн).

Метою CCIAMD є розробка та координація сумісної з НАТО архітектури ППО в Україні. Коаліція покликана слугувати основним форумом для координації діяльності та зусиль окремих держав і організацій для довгострокового розвитку архітектури ППО в Україні, сумісної з ППО Альянсу.

Про те, що ФРН разом з Францією взяли на себе провідну роль у розбудові ППО України, говорив у виступі в Бундестазі 13 грудня і канцлер ФРН Олаф Шольц. Він зазначив, що Велика Британія відіграватиме керівну роль у тому, що стосується зміцнення військово-морських сил; США, Нідерланди та Данія працюють у рамках «коаліції винищувачів», інші країни продовжують бути задіяними в забезпеченні ЗСУ машинами БМП і танками, амуніцією, запасними частинами тощо.

Читайте також: Шольц лобіюватиме на Єврораді початок переговорів про вступ України в ЄС

Канцлер нагадав, що це є результатом того, що під час саміту НАТО у Вільнюсі минулого літа країни G7 погодилися щодо надання Україні безпекових гарантій, до ініціативи вже долучилася 31 країна. «По суті, йдеться про те, щоб разом так розбудувати та зміцнити оборонні можливості України, щоб Росія ніколи більше не наважилася напасти на країну», - сказав Шольц і додав, що це є спільним сигналом російському керівництву щодо того, що Кремль не зможе просто «заморозити» цю війну.

Німеччина є наразі лідером у Європі і поступається у світі лише США щодо обсягів надання допомоги Україні.

Фото: Міністерство оборони ФРН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-