Людина з Forbes в українській армії

Людина з Forbes в українській армії

Укрінформ
Всеволод Кожемяко – про фінансування української перемоги

Всеволод Кожемяко заробив мільйони доларів, але все одно пішов воювати. Він знає, що таке зі зброєю в руках захищати рідну землю, а значить – і з якими труднощами стикається військо. Підрозділ ДФТГ «Хартія», який він створив, зараз виріс до бригади. Таким чином Кожемяко реформує армію знизу.

У новому матеріалі проєкту «Український Свідок» – Всеволод Кожемяко, бізнесмен та оборонець. На початку повномасштабного вторгнення він створив добровольчий підрозділ «Хартія», який згодом став основою 13-ої бригади НГУ. Підрозділ брав участь у Слобожанському контрнаступі, у боях за Харків, Сватове та Бахмут.

Всеволод намагається залучати кошти до української армії максимально ефективно. «Я акумулюю ресурси, підтягую меценатів та волонтерів, – розповідає він. – Якби я обійняв одну з державних посад, то мав би безліч обмежень для реалізації власного потенціалу. Тому я працюю у приватному секторі й мене це повністю влаштовує».

У «Хартії» намагаються будувати військо нового зразка. «Коли підрозділ виконуватиме задачу та втрачатиме менше людей, аніж інші, то його ефективність побачать усі, – каже Всеволод. – У цьому й полягає реформа». Командири «Хартії» роблять ставку на мотивацію бійців: «Коли є мотивація, то зростає ефективність навчання. Наша основна цінність – це життя людини. Треба навчати людей виживати, а потім оборонятися. Виживати, оборонятися, наступати. Так це працює».

Кожемяко вважає, що війна перетворюється на АТО-2. Але суспільство вже інше. «Я впевнений у тому, що в Україні пасіонарії не закінчаться ніколи, – каже він. – З 2014 року в нас формується кістяк нації. І це не про державних посадовців та президентів: нове покоління зростає на творах Жадана та інших патріотично налаштованих митців. Я вірю, що завдяки колективному розуму українці зможуть уникнути певних помилок у майбутньому. У нас немає вибору: якщо ми хочемо жити так, як хочемо, то ми будемо приречені перемогти».

«Український Свідок»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-