Коордштаб закликає МКЧХ не мовчати про воєнні злочини Росії

Коордштаб закликає МКЧХ не мовчати про воєнні злочини Росії

Укрінформ
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста змінити свою політику мовчання про злочини Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це Коордштаб повідомив у Телеграмі.

«Координаційний штаб звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з листом, відзначивши його ефективну роль у питанні імплементації домовленостей між Державою Ізраїль та ХАМАС щодо звільнення заручників», - йдеться в повідомленні.

Секретар Координаційного штабу бригадний генерал Дмитро Усов у зверненні до голови місії МКЧХ в Україні підкреслив, що не може залишити поза увагою той факт, що впродовж усього часу від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну МКЧХ так і не спромігся на ефективне посередництво та організацію обміну бодай одного українського військовополоненого.

Читайте також: Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста прибула у Газу

У листі вказується, що до цього призводить чинна стратегія та відверта політика мовчання МКЧХ про катування, грубі та свідомі порушення норм міжнародного гуманітарного права щодо українських полонених і утримуваних у Росії та на тимчасово захоплених територіях цивільних громадян України.

Як зазначено у зверненні, обрана МКЧХ стратегія лише заохочує владу держави-агресорки до показового ігнорування як міжнародного гуманітарного права, так і самих міжнародних інституцій та організацій, котрі таким чином позиціонуються Росією де-факто безпорадними перед її офіційними особами, або лише використовуються ними для легітимізації своїх дій.

«Координаційний штаб закликає МКЧХ до зміни своєї політики мовчання про злочини Російської Федерації як країни-агресорки та готовий до відкритого діалогу», - наголошується в повідомленні.

Читайте також: Червоний хрест призупинив членство Білорусі, зокрема через депортацію українських дітей

Як повідомлялося, телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як російські загарбники розстріляли двох українських військових, коли вони здавалися в полон.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що звернеться до МКЧХ й Організації Обʼєднаних Націй щодо фіксації чергового воєнного злочину РФ – вбивства українських захисників, які здавалися в полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-