Битва за Україну. День шістсот сорок шостий

Битва за Україну. День шістсот сорок шостий

Укрінформ
СБУ влаштувала другу диверсію поспіль у Бурятії на тій же Байкало-Амурські залізниці – підрив Чортового мосту. Швейцарія заморозила майже $9 млрд, які належать Росії

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі в місті Скоп'є

Держави-члени ОБСЄ зможуть продовжити роботу після того, як Росія погодилася на тимчасове призначення керівних осіб, повноцінне обрання яких блокувала Росія Майкл Карпентер, постпред США в ОБСЄ. «Це дозволить зберегти організацію функціональною».

Під час Ради міністрів ОБСЄ

  • було прийнято рішення про продовження ще на один рік повноважень чотирьох топпосадовців Організації, включаючи мандат генерального секретаря Гельґи Шмід.
  • було офіційно схвалено рішення про перейняття Мальтою головування в ОБСЄ у 2024 році.
  • наголошувалося, що з 2021 року не вдається прийняти річний бюджет через блокування Росією його ухвалення.
  • 55 делегатів країн-учасниць мали змогу сказати главі МЗС РФ Сергію Лаврову правду, засудивши російську агресивну війну проти України – Буяр Османі, чинний голова ОБСЄ.
  • 43 країни виголосили спільну заяву до 90-х роковин Голодомору, в якій засудили цей злочин сталінського режиму проти українського народу та висловили занепокоєння намаганням застосування Росією продовольства як зброї.
  • Міністр закордонних справ Республіки Мальта Ієн Борг, який очолить ОБСЄ у наступному році, наголосив, що агресивна війна Росії проти України має бути припинена – Укрінформ.

Угорщина пропонує Євросоюзу відкласти питання членства України на 5−10 років, а натомість укласти з нею «договір про стратегічне партнерство» – Віктор Орбан, премʼєр-міністр Угорщини.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Ми не досягли бажаних результатів. Але це не означає, що ми повинні опустити руки, що ми повинні здатися. Ми впевнені у своїх діях. Ми боремося за те, що належить нам».

Маргус Тсахкна, міністр закордонних справ Естонії: «ОБСЄ повинна забезпечувати безпеку в Європі, але вона не в змозі цього робити, тому що один з її членів проводить агресію в Україні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- СБУ влаштувала ще одну масштабну диверсію на Байкало-Амурській магістралі у Бурятії на так званому Чортовому мосту, об'їзному шляху, який запущений в дію після вчорашнього вибуху Північномуйському тунелі – LIGA.net.

-  На Таврійському напрямку ворог продовжує активні піхотні атаки за підтримки бронетехніки та авіації. Загалом зафіксовано 49 бойових зіткнень. За добу ворог втратив 629 осіб – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Російські окупанти за останню добу просунулися біля Авдіївки. На захід від залізничного полотна біля Степового та поблизу Новокалинового, а також – на північ від промислової зони на південний схід від Авдіївки. Тривають бої поблизу Авдіївського коксохімічного заводу – ISW.

- Сили оборони продовжують операцію на лівобережжі Херсонщини та намагаються наступати південніше Кринок.

- На Лиманському напрямку ворог активізувся. Бої йдуть в районах Синьківки, Петропавлівки, Стельмахівки та Серебрянського лісництва. 13 авіаударів керованими авіабомбами від 500 кілограмів – Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Сили оборони України у листопаді знищили 28550 російських загарбників та 3090 одиниць озброєння та військової техніки ворога – Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони.

- Установки «Гепард» на озброєнні мобільних вогневих груп не пропускають жодного ворожого «Шахеда» – генерал-лейтенант Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил Збройних сил України.

- В Україні завершили розроблених вітчизняними підприємствами тестування радіоперешкод баражуючим боєприпасам та FPV-дронам – генерал-лейтенант Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони України. Йдеться про комплекс, який протидіятиме російським «Ланцетам» та захищатиме від ворожих FPV-дронів.

- На Львівщині розробили та виготовляють зенітну установку для автоматизованих мобільних груп, яка працює за принципом німецького комплексу «Gepard», але дешевше – Максим Козицький, начальник Львівської ОВА в інтерв’ю Укрінформу.

- Сили ППО знищили 18 ударних БпЛА типу «Shahed» та одну керовану авіаційну ракету Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Внаслідок нічного обстрілу Тягинки загинув чоловік, також поранено 81-річну жінку.  –  Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

- Співробітники Офісів омбудсменів України та Росії відвідали по 119 полонених українських воїнів та росіян – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

- До України вдалося повернути 387 депортованих Росією дітей – перша леді України Олена Зеленська.

- Внаслідок російської агресії в Україні зруйновано або пошкоджено 863 об’єкти культурної спадщини – МКІП.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський привітав українських працівників прокуратури з професійним святом, відзначивши їх роботу над зібранням доказів про злочини російських окупантів – сайт Президента.

- У Міністерстві оборони серед пріоритетів на 2024 рік назвали виробництво засобів протиповітряної оборони – від переносних ЗРК до систем ППО з дальністю понад сотню кілометрів – сайт Міноборони.

Кабмін

  • призначив головою Держспецзв'язку Юрія Мироненка – Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді.
  • призначив першого заступника голови Держмитниці Олександра Сермигу. Посада була вільною вісім місяців – LIGA.Новини.
  • ухвалив низку рішень, які сприятимуть якісному функціонуванню Міжнародного реєстру збитків – Денис Шмигаль, глава уряду.

- За 2021 рік держслужбовці вже подали до Національного агентства з питань запобігання корупції 434 434 декларації, а за 2022 рік – 351 687 –  Ілона Катушинська, НАЗК.

- Співголова депутатської групи «Відновлення України» у парламенті Максим Єфімов вирішив скласти свої повноваження народного депутата – Facebook Єфімова.

- Посли держав, акредитовані у Києві, та українські посадовці у міжнародному аеропорту «Бориспіль» обговорили Формулу миру Президента Зеленського – Мартін Єгер, посол Німеччині в Україні.

Розроблено зміни до законодавства, які дозволяють спростити процеси, пов’язані з проходженням військово-лікарської комісії (ВЛК) для поранених військовослужбовців ЗСУ та Міноборони – Міноборони. Військовим більше не треба возити особисто документи ВЛК.

- Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, поки що достатньо для забезпечення потреб побутових та юридичних споживачів. Диспетчерський центр «Укренерго» не прогнозує протягом доби дефіциту в енергосистемі. Проте просить українців ощадливо споживати електроенергію – Укренерго.

- В Україні відсутнє електропостачання 492 населених пунктів, з них 66 населених пунктів залишаються без світла через негоду. Решта знеструмлені через бойові дії – Міненергетики.

- Цифровий проєкт «Автоматизація соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в Україні» здобув нагороду на European Social Services Awards 2023 у категорії Digital Transformation як найкращий інноваційний проєкт у сфері соціальних послуг в Європі – Мінсоцполітики.

- В Україні офіційно завершена цьогорічна вступна кампанія до закладів освіти – Міністерство освіти і науки.

- Українська співачка, кримська татарка Джамала (Сусана Джамаладінова) посіла третє місце в глобальному плейлисті Spotify Equal 2023 – Фейсбук співачки.

***

- Служба безпеки України зібрала нові докази державної зради з боку колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича – СБУ.

- Прокурори Офісу генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно російської співачки та пропагандистки Юлії Чичеріної – Офіс генпрокурора.

- САП скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва за обвинуваченням у зловживанні службовим становищем і незаконній виплаті премій на понад 229 млн грн – САП.

- Адвокати лідера «ЄС» та п’ятого президента Петра Порошенка готують судові позови проти посадових осіб, які причетні до зриву його поїздки до США та Польщі – пресслужба «ЄС».

***

- З 1 грудня Нацбанк України скасував усі обмеження для банків та фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню – НБУ.

- Передане у Фонд держаного майна конфісковане російське майно будуть продавати через Prozorro.Продажі – Мінекономіки.

- Аграрії України зібрали з 10,3 тис. га майже 77 млн тонн зернових та олійних культур; пʼять регіонів уже завершили жнива. Це аграрії Вінниччини, Київщини, Одещини, Запоріжжя та Миколаївщини – Мінагрополітики.

- В Україні частка непрацюючих кредитів у банківському секторі станом на 1 листопада 2023 року становила 37,7% проти 37,9% станом на 1 жовтня – пресслужба НБУ.

- За рахунок введення в експлуатацію трьох свердловин АТ «Укргазвидобування» у листопаді збільшило добовий дебет на 400 тис. кубометрів газу – пресслужба компанії.

- Протягом листопада середня вартість автогазу в роздробі зросла на 30%, до 36,74 грн/л – Консалтингова група «А-95».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Британія оголосила про внесок у розмірі 20 млн фунтів стерлінгів до Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE), започаткованого Багатостороннім агентством з гарантій інвестицій Світового банку (MIGA) у лютому 2023 року – Мінекономіки.

- Україна отримає від Світового банку 1,2 млрд дол. під гарантії уряду Японії: кошти підуть на фінансування соціальної допомоги малозабезпеченим та вразливим верствам населення – пресслужба Світового банку.

- Швейцарія «заморозила» приблизно 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів) фінансових активів, що належать росіянам – Reuters.

Про ситуацію на польскому і словацькому кордоні з Україною

  • На українсько-польському кордоні у чергах на в’їзд в Україну перебуває близько 2100 вантажних транспортних засобів – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. Станом на ранок 1 грудня у пункті пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке» на українсько-словацькому кордоні у чергах перебуває близько 600 вантажівок.
  • Українські водії вантажівок, які очікують на перетин кордону у пункті пропуску «Краківець-Корчова», заявили про намір оголосити голодування – Радіо Свобода.
  • Профільні міністерства України та Польщі домовилися про заходи для зменшення черг вантажівок на автомобільних пунктах пропуску на кордоні – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.
  • Українська сторона розпочала підготовку до евакуації водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини.
  • Блокування автомобільних пунктів пропуску на кордоні Польщі й України через страйк польських перевізників, який триває уже четвертий тиждень, може призвести до сповільнення зростання економіки України за підсумками 2023 року на 1% – Юлія Клименко, перша заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.
  • Блокування кордонів з Україною увійде в історію як ганьба і зрада – Павел Боболович, польський журналіст.

***

- Лідери Європейського Союзу безпосередньо звернуться до лідера Китаю Сі Цзіньпіна щодо дій 13 китайських компаній, яких звинувачують у допомозі Росії. ЄС може повернути їх до 12-го санкційного пакета, якщо Китай не вживе заходів – Newsweek.

- Уряд Сполучених Штатів прагне вдвічі скоротити доходи Росії від нафти і газу до кінця цього десятиліття – Джеффрі Паєтт, заступник держсекретаря США з енергетичних ресурсів.

- США внесли до санкційного списку вісім громадян Північної Кореї, а також одну північнокорейську компанію у зв’язку з запуском КНДР військового супутника – Держдеп США.

- Сполучені Штати Америки наклали санкції на три танкери та три судноплавні компанії з різних країн у відповідь на обхід цінових обмежень проти російської нафти – Мінфін США. Під санкціями опинилися судна NS Champion, Viktor Bakaev і HS Atlantica.

- Уряд Фінляндії розірвав угоду про прикордонну співпрацю з Росією, укладену у 2012 році. Припинення співпраці ініціювала російська сторона – Радіо Свобода.

- Італійські ВПС, які охороняли повітряний простір країн Балтії протягом чотирьох місяців, передали командування місією Королівським ВПС Бельгії та ВПС Франції – Міноборони Литви.

- Слідом за закриттям консульства у Калінінграді Німеччина закрила свої генконсульства в російських містах Новосибірськ і Єкатеринбург – «Європейська правда».

- Аргентина відмовилася від пропозиції вступити до альянсу країн БРІКС, куди входять Росія і Китай. Офіційна відмова Аргентини про вступ до БРІКС буде озвучена після 10 грудня, коли розпочне роботу новий уряд країни – Ліга.Новини.

- Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на кліматичному саміті COP28 в Дубаї заявив світовим лідерам, що спалювання викопного палива має бути повністю припинено, а скорочення або зменшення його використання буде недостатнім, щоб зупинити глобальне потепління – Reuters.

Війна в Ізраїлі

  • Армія оборони Ізраїлю заявляє у п'ятницю зранку, що ХАМАС порушив угоду про припинення вогню і обстріляв територію країни ракетами. Переговори щодо заручників у Газі тривають попри поновлення бойових дій.
  • Ізраїльські ВПС з моменту закінчення перемир'я сьогодні вранці завдали авіаударів по близько 200 цілях у секторі Гази – Nova.news.
  • ООН заявила, що глибоко шкодує про відновлення бойових дій у секторі Гази сьогодні зранку, після закінчення перемир'я між Ізраїлем та ХАМАСом, назвавши таку ситуацію «катастрофічною» – The Guardian.
  • Посольство України в Ізраїлі отримало ще 146 звернень українських громадян, які бажають евакуюватися із сектору Гази, близько сотні з них і раніше мали дозвіл на виїзд, але не скористалися цією можливістю –  Євген Корнійчук, посол України в Ізраїлі.

ВОРОГ

- Кремль стурбований тим, як зміна сприйняття російської війни в Україні вплине на результати президентських виборів у Росії в березні 2024 року, і вживає заходів, щоб підтримка Путіна на виборах зосереджувалась на нібито внутрішній стабільності Росії та посиленні критики Заходу замість того, щоб зосереджуватися на війні – Інститут вивчення війни (ISW).

- Росія активізувала розробку морських ударних дронів і хоче налагодити їхнє серійне виробництво у 2024 році – Міноборони Британії.

- Затверджений Путіним військовий бюджет на наступний рік дасть змогу Росії продовжувати війну проти України в тих самих масштабах – розвідка Естонії.

- Радянський районний суд Казані (РФ) у п'ятницю, 1 грудня, продовжив на два місяці термін утримання під вартою журналістці Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Алсу Курмашевій – Радіо Свобода.

- На російського опозиціонера Олексія Навального завели ще одну кримінальну справу – Tелеграм-канал політика.

- Російські олігархи практично не відчули наслідків санкцій. У 2023 році їхні статки збільшилися на 38,575 млрд доларів – Bloomberg.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-