Битва за Україну. День шістсот сорок другий

Битва за Україну. День шістсот сорок другий

Укрінформ
В Україну з Нідерландів повернули «Скіфське золото»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- В Україну з Нідерландів повернулися предмети з колекцій кримських музеїв, представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» – Національний музей історії України. Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України. Презентація окремих артефактів із колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря» відбудеться 28 листопада в Скарбниці на території Києво-Печерської лаври.

- На зустрічі ради Україна – НАТО будуть узгоджені пріоритетні реформи для майбутнього членства країни в Альянсі – Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО.

***

Негода в Україні

- Президент Зеленський подякував рятувальникам, працівникам комунальних служб, Національної поліції, обласній та місцевій владі, енергетикам, які допомагають людям під час негоди – Укрінформ.

- Укренерго заживило 3 високовольтні повітряні лінії 330 кВ у південному регіоні, що були пошкоджені негодою. Залишаються відключеними через погодні умови 4 високовольтні повітряні лінії 330 кВ. Шквальний вітер і мокрий сніг ускладнюють проведення аварійно-відновлювальних робіт. У мережах обленерго відключено 32 повітряні лінії 110-35 кВ – Укренерго.

- Через негоду на 14 автодорогах України перекрито рух транспорту, у 16 областях знеструмлені населені пункти – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ. У ДСНС уточнили, що станом на 12:00 в Україні перекрито рух транспорту на 13 автодорогах, без електропостачання залишаються 1844 населені пункти. На Миколаївщині відкрили проїзд по дорогах на Київ та Одесу для всіх видів транспорту.

- У тимчасово окупованому Криму бушує шторм, внаслідок чого перекриті траси, затоплені набережні, повалені дерева, 1 людина загинула, в Євпаторії через затоплення вулиць проводиться евакуація – Крим.Реалії.

Київщина

  • Станом на 16:30 у Київській області відновлене енергопостачання 26,317 тис. споживачів. Без світла залишаються 22 тис. домівок.
  • через погіршення погодних умов пошкоджене полотнище найбільшого прапора країни між статуєю Батьківщини-матері і Лаврською дзвіницею.

Одеса:

  • Станом на 7 ранку в Одесі зафіксували 78 обривів контактної мережі міського електротранспорту − наразі більшість тролейбусів і трамваїв не курсують
  • 3 людини загинули, 13 постраждали
  • Через складні погодні умови та перепади напруги відключено районні котельні, в одній із них впала 100-метрова труба

ЦИТАТИ ДНЯ

Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО: «До завершення активних бойових дій в Україні її повноправне членство в НАТО є неможливим, але союзники по Альянсу будуть підтримувати Україну та послідовно надавати їй допомогу у реалізації реформ з наближення до членства в НАТО».

Грант Шеппс, міністр оборони Великої Британії: «Путін інтенсифікує своє вторгнення – безглуздо відправляючи на смерть більше росіян, ніж в будь-який час з початку війни. Хоробрість українців та підтримка Заходу стримують їхнє просування, але ми не можемо бути бездіяльними. Україні потрібна наша непохитна підтримка, щоб боротися та перемогти».

Вера Юрова, віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості:  «Зараз я абсолютно в іншому стані, порівняно з 2017 роком, коли я тут була. Я вважаю, що українцям набридла «стара Україна», вони хочуть бачити нову систему й інституції, які добре функціонують, розслідують справи про корупцію на всіх рівнях. Я мушу сказати, що я вражена… Мій меседж до Брюсселю та країн-членів, які будуть вирішувати процес вступу до ЄС, полягає в тому, що Україна робить усе, щоб посилити боротьбу з корупцією».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Ворог продовжує безуспішні спроби наступу на трьох напрямках: Куп’янському, Бахмутському та Лиманському – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ. З початку місяця російські війська втратили 8 тисяч 690 особового складу, знищено або пошкоджено 1 002 одиниці військової техніки, з яких 109 танків, 175 бойових броньованих машин та понад 200 артилерійських систем та мінометів різного калібру.

- На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії східніше Новобахмутівки, північно-східніше Бердичів, Авдіївки, Опитного, Сєверного та південіше Тоненького Донецької області, де Силами оборони відбито 21 атаку – Генштаб. Начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів, що під Авдіївкою тривають запеклі бої, проте окупанти не дійшли ні до коксохімзаводу, ні до промзони.  

- Російські загарбники продовжують наземні атаки, використовують авіацію – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".  Загарбники втратили за добу понад 500 осіб і три танки. Близько 80% втрат ворога – у Донецькій області. Триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

- Останні шість тижнів, ймовірно, мали найвищі показники втрат серед російських військових за весь час війни проти України – розвідка Британії. Упродовж листопада втрати росіян становлять у середньому 931 особу на добу, свідчать дані українського Генштабу ЗСУ.

- Повітряні сили України за минулий тиждень знищили 124 із 126 ворожих безпілотників типу «Шахед» – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

- Унаслідок масованої атаки безпілотниками на Київ у ніч на 25 листопада було пошкоджено Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ – сайт Української греко-католицької церкви. Ударна хвиля пошкодила двері та вибила вікна в соборі. Більших руйнувань зазнала багатоповерхівка поблизу храму, є незначні пошкодження фасаду собору.

- На війні проти Росії загинув шаховий діяч, віцепрезидент Федерації шахів України Артем Сачук – Федерація шахів України.

***

- Тимчасово захоплена росіянами Запорізька атомна електростанція у неділю, 26 листопада, цілий день перебувала на межі блекауту – Енергоатом. Внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше Запорізької АЕС відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська».

- Експерти МАГАТЕ зафіксували пуски ракет, скоріш за все, з реактивної системи залпового вогню з близької відстані від окупованої росіянами Запорізької АЕС – МАГАТЕ.

- У Донецькій області через ворожі обстріли без електропостачання залишилися три шахти, під землею залишаються заблокованими понад 70 шахтарів – Міненерго.

- Один із засуджених в Україні росіян уже вп'яте звернувся до влади РФ з проханням забрати його додому, однак та не реагує. Водночас Україна готова до обміну цивільних – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

- Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської та Донецької областей 2 людини отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський і спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммад бін Салман аль Сауд в телефонному режимі обговорили імплементацію української Формули миру та зміцнення українсько-саудівських зв’язків – Укрінформ.

Візит віцепрезидентки Єврокомісії до Києва:

  • Віцепрезидент Європейської комісії Вера Юрова прибула до української столиці з метою обговорення з парламентарями вступ України до ЄС.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з Верою Юровою, обговорив євроінтеграційні реформи України.
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, заступниця Голови ВР Олена Кондратюк та парламентарії провели зустріч Верою Юровою.

- Москва активізувала мережу «сплячих» шпигунів в Україні за останні два місяці, оскільки Путін намагається дестабілізувати ситуацію в нашій країні та підірвати її єдність – Олексій Данілов, секретар РНБО.

- До нового 2024 року на Софійській площі у Києві встановлять новорічну ялинку, жодних ярмарок та заходів у столиці не передбачено. Ялинку встановлять та прикрасять за рахунок меценатів – Віталій Кличко, мер Києва.

- Працівники ДБР завершили розслідування щодо авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року в Броварах, де загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ – ДБР. Матеріали справи відкриті для ознайомлення підозрюваним та їхнім захисникам, а також потерпілим та їх законним представникам.

- На поєдинку групового етапу Ліги чемпіонів-2023/2024 у квартеті D «Реал Сосьєдад» (Іспанія) – «Зальцбург» (Австрія) працюватиме українська суддівська бригада. Поєдинок відбудеться 29 листопада в іспанському місті Сан-Себастьян – Укрінформ.

***

- За минулий тиждень у межах Програми надано 500 пільгових кредитів на загальну суму 2,5 млрд грн, у тому числі банками державного сектору економіки укладено 333 кредитні договори на суму 1,1 млрд гривень – Мінфін.

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 22 листопада 2023 року) експортувала 12,033 млн т зернових та зернобобових – Мінагрополітики. У поточному МР Україна вже експортувала: 5,484 млн т пшениці, 860 тис. т ячменю, 0,9 тис. т жита та 5,559 млн т кукурудзи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 28-29 листопада здійснить візит до Брюсселя з метою мобілізації політичної та військової підтримки з боку держав-членів ЄС і НАТО – пресслужба МЗС.

- Лідер сенатської більшості, демократ із Нью-Йорка Чак Шумер планує провести голосування щодо запиту президента Джо Байдена про надання допомоги Україні та Ізраїлю 4 грудня – Politico. Голова комітету з питань розвідки Палати представників, республіканець Майк Тернер заявив, що допомогу Україні та Ізраїлю буде важко схвалити до кінця року, оскільки в Конгресі залишаються розбіжності щодо запропонованих змін у сфері безпеки кордону США з Мексикою.

- Катар веде переговори з Росією щодо повернення до України викрадених під час війни українських дітей – Джасім аль Тані, прем'єр-міністр Катару.

- Президент Польщі Анджей Дуда передав вірчі грамоти новому послу РП в Україні Ярославу Гузи – Укрінформ. На посаді посла Польщі в Україні Ярослав Гузи замінив Бартоша Ціхоцького, який обіймав її з лютого 2019 року.

- Польські протестувальники з понеділка розпочали цілодобову блокаду пункту пропуску «Медика-Шегині», яка триватиме до 3 січня, й не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги – PAP.

- Катар як посередник успішно провів переговори щодо угоди між Ізраїлем і ХАМАС про продовження чотириденного перемир'я між ними ще на два дні – Маджед Аль-Ансарі, прес-секретар Міністерства закордонних справ Катару.

- Військово-морські сили США звільнили танкер, який захопили озброєні особи в Аденській затоці на Близькому Сході – Reuters. Особи нападників наразі не встановили.

- Одна з головних літературних відзнак світу – Букерівська премія – оголосила цьогорічного переможця. Лауреатом Букера за 2023 рік став 46-річний ірландський письменник Пол Лінч – ЗМІ. Лінч, якого обрали серед шести претендентів на Букерівську премію 2023, відзначений за роман «Пісня пророка» (Prophet Song).

- На Заході занепокоєні обсягами постачання Туреччиною в РФ товарів цивільного призначення, які можуть використовуватися з військовою метою, зокрема йдеться про мікрочіпи, комунікаційне обладнання та телескопічні приціли – FT.

- Північна Корея після скасування угоди про зниження військового напруження 2018 року почала відновлювати охоронні пости та розміщувати важку зброю вздовж кордону з Південною Кореєю – Міноборони Південної Кореї.

ВОРОГ

- Обсяг російської нафти, імпортованої в ЄС через нафтопереробний завод (НПЗ) «Лукойл» у Болгарії, значно зріс впродовж останніх кількох місяців – Euractiv. Це означає додатковий прибуток у розмірі сотень мільйонів для російської компанії за останній квартал року.

- Російський проект газопроводу «Сила Сибіру-2», який необхідний, щоб замінити «Газпрому» втрачений європейський ринок, просувається вкрай повільно через позицію, яку зайняв Китай – The South China Morning Post. Китай відмовився інвестувати в будівництво трубопроводу, пропонуючи Росії повністю оплатити багатомільярдний рахунок за будівництво. Крім того, Китай вимагає подальших знижок на російський газ.

- Після запровадження санкції проти російської нафти, Москва все частіше стикається з проблемами через недоліки розрахунків у валюті, відмінній від долара, і короткострокового розв'язання цієї проблеми немає – Reuters.

- У тимчасово окупованому Криму біля берегів Севастополя затонув російський патрульний катер «Раптор» – Телеграм-канал «Крымские партизаны».

- Розгінний блок зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир-С» пробив стіну житлового будинку в Підмосков'ї під час атаки безпілотників на Москву в ніч на 26 листопада – Сергій Собянін, мер Москви. Пошкоджено двоповерховий дерев'яний будинок. На місці виникла пожежа, яку господарі погасили самі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-