Дії Росії в Чорному морі не мають нічого спільного з легітимною війною - Україна в ОБСЄ

Дії Росії в Чорному морі не мають нічого спільного з легітимною війною - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Атака на цивільне судно під прапором Ліберії на Одещині 8 листопада стала черговою кричущою спробою Росії поставити під загрозу свободу судноплавства у Чорному морі, що є неприйнятним.

Про це заявив перший секретар постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Данило Кубай на засіданні Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Регулярні атаки на українську цивільну портову інфраструктуру залишаються невід'ємною частиною російських військових зусиль, спрямованих на завдання економічних збитків та підрив духу опору українців. 8 листопада 2023 року російська протикорабельна ракета Х-31 влучила в цивільне судно під прапором Ліберії, внаслідок чого загинув працівник порту, ще один отримав поранення, а також було поранено троє громадян Філіппін, які були членами екіпажу", - зазначив Кубай.

Він нагадав, що атака на цивільне судно є грубим порушенням міжнародного права.

"Таким чином Російська Федерація намагається заблокувати роботу українських портів та рух торговельних суден морським коридором у Чорному морі. Це – чергова кричуща спроба Москви поставити під загрозу свободу судноплавства, яка не має нічого спільного з легітимною морською війною. Такі дії є неприйнятними і мають бути негайно припинені", - заявив український дипломат.

Читайте також: В ООН засудили атаку Росії на цивільне судно в українському порту

Кубай додав що РФ повинна припинити перешкоджати свободі судноплавства, яка гарантується у тому числі Конвенцією ООН з морського права 1982 року.

"Російський ракетний терор демонструє, наскільки нагально Україна потребує системи протиповітряної та протиракетної оборони для захисту громадян та цивільної інфраструктури від безрозсудних атак РФ, особливо в наступному зимовому сезоні. Україна вдячна всім своїм міжнародним партнерам, які надали військову допомогу, включно із системами ППО, у ці складні часи, і закликає всі країни продовжувати підтримку до перемоги над агресором", - наголосив представник України.

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада Росія атакувала порт на Одещині, внаслідок чого було пошкоджено судно під прапором Ліберії. Воно мало транспортувати руду до Китаю. Від обстрілу загинув лоцман і постраждали члени екіпажу.

Читайте також: Атака РФ на цивільне судно у порту Одещини: розвідка Британії припускає, що росіяни промахнулися

За даними Адміністрації морських портів України, внаслідок влучання російської ракети в цивільне судно під прапором Ліберії загинув лоцман 1-го класу, 43-річний Сергій Сурін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-