Темп відродження Авдіївки залежатиме від відновлення коксохімічного заводу - Барабаш

Темп відродження Авдіївки залежатиме від відновлення коксохімічного заводу - Барабаш

Ексклюзив
Укрінформ
Темпи відродження міста Авдіївки після російсько-української війни залежатиме від того, чи будуть відновлювати Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ).

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, відповідаючи на питання, як довго знадобиться часу для відродження міста.

«Усе залежатиме від того, чи будуть відновлювати Авдіївський коксохім. Поки що його керівництво – компанія «Метінвест» – каже, що підприємство відбудовуватимуть. Хоча завод дуже постраждав, його щодня обстрілювали й обстрілюють – і артилерією, і бомби на нього скидають», - сказав Барабаш.

Читайте також: Барабаш: В Авдіївці залишились два лікарі й чотири медсестри для понад 1,5 тисячі жителів

Він зазначив, що, якщо цей завод існуватиме – це одна історія, місто швидко відновлюватиметься.

«Ми ж розуміємо: коли люди повернуться, їм потрібна буде робота. А далі вже від цього залежатиме будівництво і садків, і шкіл, і решти інфраструктури. Тому поки розуміння нема. Ну й дуже важливо, яким буде фінансування на відбудову», - додав керівник Авдіївської МВА.

Він нагадав, що до повномасштабного вторгнення Авдіївський коксохімічний завод був містоутворюючим підприємством. В середньому 64-67% бюджету Авдіївки наповнювалося коштом коксохімзаводу.

Читайте також: Ситуація в Авдіївці напружена, буде третя хвиля загострення - військова адміністрація

Але Барабаш заявив, що взагалі він впевнений, що після нашої перемоги місто Авдіївка рано чи пізно обов’язково відбудується.

«Мене часто питають: як зараз люди в Авдіївці? Я відповідаю, що в таких умовах люди, на жаль, виживають, а місто живе. І воно буде жити, в мене немає жодного сумніву. Головне побажання мешканцям не тільки Авдіївки, а й всім українцям – у першу чергу, вижити і перемогти. Вижити, щоб потім відбудовувати це все. І, звичайно, з якомога меншими втратами вийти з цієї війни. Я маю на увазі і моральні втрати, і матеріальні, й фізичні... А місто відбудується, всі міста відбудуються. Головне – Перемога!», - підсумував Барабаш.

Як повідомлялося, Донецька область перебуває під постійними обстрілами російських військ, щодня ворог убиває і травмує цивільних жителів, руйнує інфраструктурні об’єкти. Російські загарбники з 10 жовтня 2023 року постійно атакують місто Авдіївку і за всяку ціну намагаються захопити це місто.

В Авдіївці вже не залишилося жодного вцілілого будинку.

Станом на початок листопада 2023 року в Авдіївці мешкала 1571 людина. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в місті загинуло 154 мирних жителі, також під завалами зруйновних російськими загарбниками будинків залишаються тіла шістьох людей, два з них ще з травня.

В 2021 році в Авдіївці проживало майже 35 тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-