Столтенберг: Україна довела - кіберсфера є складовою сучасної війни

Столтенберг: Україна довела - кіберсфера є складовою сучасної війни

Укрінформ
Російське вторгнення в Україну стало ще одним підтвердженням, що кібернетична сфера є складовою сучасної війни та новою ареною для глобальної конкуренції, тож НАТО і надалі приділятиме підвищену увагу цьому новому простору військових дій.

Про це сьогодні у Берліні під час щорічної конференції НАТО з питань кібернетичного захисту заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення минулого року, її танки та війська були підтримані масивними кібернетичними атаками, щоб порушити зв’язок між українськими військовими, силами поліції та розвідувальними службами. Україна була здатною нейтралізувати багато з таких атак, зокрема тому, що вона тісно співпрацювала з союзниками по НАТО протягом багатьох років у зміцненні власної кібернетичної оборони», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: НАТО посилює обороноздатність 21 місяць поспіль - Шольц

За його словами, нині відповіді структури НАТО й України в режимі реального часу обмінюються інформацією щодо шкідливих кібернетичних дій, тренуються разом та проводять спільні навчання, Україна є учасницею в Центрі досвіду НАТО з кібербезпеки.

«Неможливо уявити собі сьогодні будь-який конфлікт без кібернетичного виміру. Кібернетичні атаки можуть бути такими ж руйнівними, як і кінетичні атаки. Саме тому ми в НАТО сприймаємо кібернетичні загрози дуже серйозно. Ми додали кібернетичний простір до переліку оперативних просторів, на рівні з повітряним, морським та з сухопутним. Ми також погодили кілька років тому, що кібернетичні атаки можуть активувати Статтю 5-у (Вашингтонського договору – ред.), яка є в основі нашого Альянсу, і за якою атака на одного є атакою на всіх» - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що кібернетичний вимір посилює стратегічну конкуренцію і вже є частиною сучасної війни. Авторитарні режими, включаючи Китай і Росію, кидають виклик інтересам, цінностям та безпеці країн Альянсу. При тому, що Китай не є для НАТО противником, він не поділяє цінностей організації та розвиває кібернетичний простір без належної прозорості та без поваги до прав людини, застосовує новітні кібернетичні технології для посилення репресій. Прикладом може бути поширення технологій розпізнавання облич, які авторитарні країни використовують як інструмент державного контролю над власними громадянами.

Читайте також: Війна в Газі не повинна послабити підтримку України - Столтенберг

«Ми маємо бути здатними стримувати і, за необхідністю, оборонятися проти кібернетичних атак. Ці атаки важко виявити та ще важче їх відбити... На саміті НАТО у Вільнюсі союзники погодили нову Концепцію кібернетичної оборони. Це надсилає потужне політичне послання для наших потенційних противників, що будуть наслідки, якщо вони нас атакують. Головнокомандувач ОВС НАТО в Європі отримав повноваження відповідати на такі напади, коли вважатиме це за необхідне», - наголосив Столтенберг.

З технічної точки зору, нова Концепція стратегічної оборони означає посилення стійкості демократичних суспільств. При тому, що вони потребують нових та надійних засобів комунікації, включаючи мережі 5G, це не означає, що уряди країн-членів мають покладатися на технологічне обладнання, що поставляється країнами з авторитарними режимами.

«Ми бачили, що відбувалося, коли ми покладалися на енергетичні поставки з Росії. Ми не маємо повторювати ці ж помилки, покладаючись на те, що Китай поставить нам технології для наших критичних мереж. Нам треба працювати з приватним сектором на всіх рівнях, щоб наша система менше піддавалася руйнуванню, була більш стійкою і готовою до швидкого відновлення», - зазначив генеральний секретар Альянсу.

Він підкреслив важливість співпраці у цьому із приватним сектором. Зокрема, після вторгнення Росії в Україну такі приватні компанії, як Miсrosoft, Amazon та Starlink відповіли на прямий заклик Києва про допомогу та стали критично важливими для стійкості державних установ: урядові департаменти вдалося перевести у «хмарну» інтернет-сферу та розгорнути мережі захищеного зв’язку.

Читайте також: Столтенберг назвав три головні завдання промисловості НАТО - серед них підтримка України

«Неможливо забезпечувати безпеку для наших держав без приватного сектору… Є певні його представники, які вважають, що співпрацювати з військовими є якимось чином неетичним. Але немає нічого «неетичного» у допомозі Україні в її обороні. Нічого неетичного немає в захисті наших власних держав. І нічого неетичного немає у захисті нашої свободи. Без промисловості не може бути оборони, стримування і жодної безпеки. Тож ми маємо краще працювати разом, проводити тренування та навчання з приватним сектором», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, сьогодні генеральний секретар НАТО перебуває з візитом у Берліні, де бере участь у річній конференції НАТО з питань кібернетичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-