Рада підтримала законопроєкт про е-реєстр військовозобов'язаних

Рада підтримала законопроєкт про е-реєстр військовозобов'язаних

Укрінформ
Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт, що передбачає створення в Україні електронного реєстру військовозобов'язаних.

Про це повідомив народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Парламентарій уточнив, що законодавчу ініціативу №10062 щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану підтримали 272 народні депутати.

Проєкт закону розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану.

Читайте також: У Мінцифри планують запустити «смарт-мобілізацію»

Законопроєктом пропонується внести зміни до законів «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Пропонується встановити інформаційну взаємодію між державними реєстрами у зв’язку з набуттям статусу учасника бойових дій.

Передбачено становлення можливості громадян України подати заяву (звернення) в паперовій або електронній формі відповідно до Закону «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», і, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Також передбачено встановлення особливостей набуття статусу учасників бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України оформленою в електронному вигляді.

Водночас законопроєкт передбачає передачу Міністерству оборони даних про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах – Податкової служби, МОЗ, Мін'юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств.

Читайте також: Електронний реєстр військовозобов'язаних вже функціонує - Федоров

Зокрема, військове відомство отримає доступ до особистих номерів телефонів та адрес електронної пошти військовозобов’язаних. Вся відповідна інформація міститиметься у електронному кабінеті військовозобовʼязаного, який має бути створений відповідно до цього проєкта закону.

Очікується, що ухвалення законопроєкту створить умови для забезпечення належного рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей шляхом законодавчого спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, а також особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України, в тому числі за рахунок удосконалення інформаційної взаємодії між державними реєстрами.

Читайте також: Нові правила військового обліку: повістку можуть вручити будь-де

Після ухвалення проєкту закону очікується поліпшення процесу визначення статусу та забезпечення захисту прав осіб, які брали участь у бойових діях. Його впровадження сприятиме відновленню та розвитку суспільства, що базується на цінностях патріотизму та відданості державі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-