ЗСУ закладають теорії та практики ведення воєн нового типу - Данілов

ЗСУ закладають теорії та практики ведення воєн нового типу - Данілов

Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що війна у 2023 році - принципово інша війна, ніж у 2022, а українські Сили оборони пишуть нові бойові статути, закладають теорії і практики ведення воєн нового типу, формують важливі уроки.

Про це йдеться в його блозі для «Української правди», передає Укрінформ.

«Світ змінився. Перетворення набирають швидкості. Війна Росії проти України запустила процес глобальної трансформації. Ми вимушені жити в умовах невизначеності і непередбачуваності, коли не працюють жодні прогнози щодо ходу війни, результативності санкцій, ефективності міжнародних механізмів безпеки», - зазначив Данілов.

За його словами, Україна і світ зіткнулися з війною принципово нового типу – химерним гібридом окопних тактик та мережевих технологій, помножених на шалену динаміку змін.

«Війна у 2023 році – це принципово інша війна, ніж у 2022-му. Україна цього року – це зовсім інша країна, ніж була торік. Сили оборони України зараз і вчора – це якісно інша армія. Швидкість змін має значення, виграє той, хто сміливіший, креативніший та інноваційніший. Історія доведена, що прогресують суспільства вільних, держави рабів не витримують конкуренції. Якщо росіянам не вдалася блискавична війна, чому має вдатися затяжна? Основа для поразки нікуди не зникла», - вважає Данілов.

Читайте також: Росія готується до зимових атак по Україні - Данілов

На його думку, на полі бою відбувається змагання воль і технологій, «за майже два роки війни українська армія в цьому плані пройшла шлях, який в інших випадках займає не одне покоління».

«Зараз українські Сили оборони пишуть нові бойові статути, закладають теорії і практики ведення воєн нового типу, формують важливі уроки», - підкреслив Данілов.

Так, він виокремив сім уроків, які, на його думку, формують Сили оборони України.

«Урок перший. Воля – основа боротьби. Впевненість у Перемозі і цінності Свободи – це абсолютний імператив. Людям, які не вірять у Перемогу, не місце у владі та в командуванні», - зазначив Данілов.

Другий урок, за його словами, - Формула сталого миру – це формула сучасної зброї, яка спирається на міць вітчизняного ВПК.

«З початком війни Україна не тільки зберегла виробничі потужності, але й з кожним місяцем ми тільки нарощуємо кількість і її номенклатуру. Далі більше», - підкреслив Секретар РНБО.

Третій урок, який він виокремив, - «наука і технології – фундамент держави».

«Так, найвища кваліфікація українських айтішників допомагає кожного дня Силам оборони нівелювати різницю у російській кількості українською якістю, а інженери і конструктори БПЛА створили новий рід військ», - підкреслив Данілов.

Читайте також: Данілов про заяву Столтенберга щодо браку снарядів: Точно знаю, що це не так

Четвертий урок - українська військова наука.

«Досвід війни, набуті важкою кров’ю знання дозволяють створити вже сьогодні унікальну українську військову школу і проводити навчання за "українським стандартом". У зовсім недалекій перспективі НАТО не буде мати більш боєздатних, ніж українські підрозділи», - вважає Секретар РНБО.

"Анти Будапешт" Данілов виокремив як п’ятий урок.

«Ніяких розмитих гарантій безпеки, тільки ратифіковані на парламентському рівні угоди з чітким алгоритмом дій і затвердженою номенклатурою військової допомоги. Процес підготовки до укладення двосторонніх безпекових угод Україна вже розпочала», - пояснив він.

Читайте також: Данілов закликав «не роздмухувати» тему можливого збільшення масштабів мобілізації

Мобілізацію, яка спирається на підготовлені резерви і чітку систему обліку Данілов назвав шостим уроком, підкресливши, що «на сьогодні держава знає про кожного свого військовозобов’язаного більше, ніж коли-небудь».

"Урок сьомий. Жорсткий прагматизм у відстоюванні національних інтересів і повага до інтересів союзників, друзів та партнерів. І останнє – #RussiaMustDie», - зазначив Данілов.

Як повідомлялося, раніше Данілов заявив, що Росія накопичує ракети, готується атакувати об’єкти критичної інфраструктури України, коли стане прохолодніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-