Україні потрібна багатошарова ППО - військовий експерт

Україні потрібна багатошарова ППО - військовий експерт

Укрінформ
У порівнянні з осінню минулого року ППО України має у 2-2,5 рази більше комплексів і можливостей, але прикрити всю територію країни практично неможливо.

Як передає Укрінформ, про це сказав в ефірі Українського радіо військовий експерт Михайло Жирохов. 

"Якщо порівнювати з осінню 2022 року, то посилення системи ППО України відбулося в кілька разів. Тобто у 2-2,5 рази комплексів і можливостей для ППО стало більше. Зараз потрібно зрозуміти план ворога, куди саме ці комплекси потрібно передислокувати, щоб прикрити ті напрямки, куди російські агресори скерують основні удари. Прикрити всю територію, звісно, дуже і дуже важко, практично неможливо. Але потрібно зрозуміти, куди вони саме б'ють і розосередити систему ППО, щоб максимально прикрити всю територію України", - наголосив він.

За словами експерта, передусім ми намагатимемося знищувати ці ракети та їхні носії прямо на місцях базування.

Читайте також: Сили ППО збили дві російські ракети Х-59 на Одещині

"Я не думаю, що у відповідь на удари по енергетичній інфраструктурі ми будемо завдавати аналогічні удари. Ні. Це буде точкова робота зі знищення стратегічних російських бомбардувальників, екіпажів, складів зберігання ракет. Ця програма, наскільки я розумію, вже запущена. І це буде реальна відповідь на ці терористичні атаки", - зазначив він.

Щодо програми FrankenSAM України і США Жирохов сказав, що вона почала розроблятися ще торік восени. "Це вимушений крок. Тому що передавати нові західні зразки – практично вже нічого. Тому що більшість країн Заходу не хоче зменшувати власні оборонні можливості за рахунок того, щоб передавати ці зенітно-ракетні комплекси", - зауважив він.

На думку військового експерта, війна в Україні виявила, що потрібна багатошарова ППО.

"Тобто немає універсальної зенітно-ракетної системи, яка б захистила від всіх загроз. Наприклад, системи Patriot можуть збивати балістичні ракети. Системи БУК С-300 можуть збивати літаки і крилаті ракети, досить умовно. Системи малої дальності збивають дрони. І це повинно працювати все разом. Тому це непроста система підготовки, яка вимагає того, щоб наші зенітники були більш-менш універсальні й могли працювати по різних цілях. Таку систему ніхто в світі ще не робив", - наголосив він.

Читайте також: «Проста математика»: Кулеба пояснив, чому зараз важливо посилити ППО

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 1 листопада 2023 року ліквідували близько 301 тисячі 490 російських загарбників, і за минулу добу - ще 680 осіб.

За жовтень ворог втратив 521 танк, 843 бойові броньовані машини, 773 артилерійські системи, 48 РСЗВ, 26 установок ППО, 741 одиницю автотехніки, 86 одиниць спецтехніки.

Окрім цього, українські захисники збили 5 літаків, 8 гелікоптерів, а також 425 БпЛА та 18 ворожих ракет.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-