У НАТО знепокоєні посиленням присутності Китаю в Арктиці через співпрацю з Росією

У НАТО знепокоєні посиленням присутності Китаю в Арктиці через співпрацю з Росією

Укрінформ
НАТО висловлює занепокоєння з приводу судноплавства Китаю на російському Північному морському шляху з огляду на можливість використання його для китайської військової присутності в Арктиці.

Як передає Укрінформ з посиланням на Bloomberg, про це заявив у суботу в Ісландії голова Військового комітету НАТО, генерал Роб Бауер в інтерв’ю ЗМІ.

«Ми знаємо, що на борту цих кораблів є військові науковці, – сказав він. – Вони не сказали, що не підуть туди з військовою метою».

НАТО занепокоєна цілями Китаю з огляду на його дедалі тісніші зв'язки з Росією, зокрема й у галузі енергетики й транспорту, що вилилося в різке збільшення поставок російської нафти до Китаю через арктичні води.

Читайте також: Генерали Норвегії та Росії зустрілися в Арктиці - говорили про прикордонне співробітництво

Росія інвестує значні кошти в арктичні авіабази та іншу інфраструктуру. Хоча бюджетні обмеження, пов'язані з війною в Україні, затримали постачання нових криголамів, її значні військово-повітряні й військово-морські активи в Арктиці залишаються недоторканими, сказав Бауер.

На конференції Асамблеї Полярного кола в Рейк'явіку адмірал висловив занепокоєння з приводу посилення російсько-китайських зв'язків. В той час як наміри Росії в Арктиці стають все більш зрозумілими, «наміри Китаю щодо регіону залишаються непрозорими», сказав він.

Читайте також: Агресія рф проти України стала сигналом до пробудження Європи – Боррель

Китайське вантажне судно скористалося цим маршрутом для тримісячного переходу з Балтійського моря до Китаю і назад, що вважається першим кроком до налагодження регулярних контейнерних перевезень Північним морським шляхом.

«Ми не можемо бути наївними й очікувати, що ці нові маршрути використовуватимуться виключно комерційними суднами», – сказав Бауер на конференції.

НАТО має бути готова до конфлікту в регіоні, враховуючи здатність Росії діяти в Арктиці, зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-