Закрити небо над Україною в перспективі допоможуть винищувачі F-16 - експерт

Закрити небо над Україною в перспективі допоможуть винищувачі F-16 - експерт

Укрінформ
Аби надійно закрити небо над Україною, потрібно щонайменше 13 систем комплексу ППО типу Patriot, а в перспективі це завдання певною мірою вирішать винищувачі F-16.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Українського Радіо сказав військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов.

За його словами, певною мірою питання закриття неба над Україною в перспективі вирішать винищувачі F-16, які дуже ефективні під час виконання завдань із прикриття повітряного простору.

"Але це питання перспектив. Я думаю, що не раніше ніж під кінець першого кварталу наступного року ми отримаємо першу партію цих винищувачів", — додав експерт.

Від самого початку повномасштабної навали ворог використовував величезну кількість ракет, нагадав Селезньов. Потім до них доєдналися ударні безпілотники та дрони-камікадзе. Таким чином ворог шукає шляхи та можливості, аби уражати нашу систему протиповітряної та протиракетної оборони.

Читайте також: Для переваги у небі Україні потрібні модифікації F-16, які не поступаються російським Су-35 - Ігнат

"Ми маємо розуміти, що площа України надзвичайно велика. І для того, щоб надійно закрити небо над країною, потрібно щонайменше 13 систем комплексу протиповітряної оборони типу Patriot. Ми ж на сьогодні маємо лише дві батареї", - пояснив експерт.

Він наголосив, що над цим кейсом треба працювати дипломатам, вищому військово-політичному керівництву. Бо це питання захисту, насамперед цивільного населення на всій території країни.

На думку Селезньова, досвід української армії насправді є унікальним: "Тому що нам вдалося поєднати сучасні засоби протиповітряної оборони, які є на озброєнні в країнах НАТО, із системами, які нам дістались у спадок з часів Радянського Союзу. Тобто ми поєднуємо, часто-густо, непоєднуване. І це дозволяє нам досягати визначених результатів. Тут ми маємо розуміти, що це, з одного боку, надзвичайне навантаження на наших операторів системи ППО, а з іншого боку, нам треба в будь-який спосіб досягти цієї важливої мати — закрити небо над територією України".

Читайте також: Відсоток збиття ракет і «Шахедів» приблизно однаковий – Ігнат

Як повідомляв Укрінформ, у четвер канцлер Шольц оголосив, що Німеччина передасть Україні ще одну систему Patriot "на зимові місяці", коли очікується посилення ракетних і дронових атак на цивільну та енергетичну інфраструктуру. Він також зауважив, що передати Україні першу систему Patriot для Німеччини "було дуже важко".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-