СБУ повідомила про підозру російському перевізнику «Шахедів» з Ірану

СБУ повідомила про підозру російському перевізнику «Шахедів» з Ірану

Укрінформ
Служба безпеки України повідомила про підозру генеральному директору авіакомпанії “223 льотний загін” міноборони РФ Юрію Великокладу, який надавав літаки для перевезення російських бойовиків і озброєння з Близького Сходу та Африки до кордону України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба СБУ.

“Служба безпеки зібрала доказову базу на Юрія Великоклада – підсанкційного гендиректора російської авіакомпанії “223 льотний загін” міноборони РФ. Посадовець надавав літаки для перекидання російських бойовиків та озброєння з Близького Сходу та Африки на війну в Україну”, - йдеться в повідомленні.

За наявними даними, саме він організував переправлення дронів-камікадзе типу Shahed з Ірану до українського кордону, якими 3 липня цього року агресор атакував Суми.

Тоді армія РФ завдала ударів по двох багатоповерхових житлових будинках та адмінбудівлі у центральній частині міста. Внаслідок російської атаки були жертви серед цивільного населення.

Встановлено, що перевезення іранських дронів на територію РФ здійснювали на борту військово-транспортного літака Іл-76 із льотного парку авіакомпанії Великоклада.

Крім того, наприкінці 2022 і на початку 2023 років посадовець надав літаки для перекидання з Африки на війну в Україну підрозділів російської приватної військової компанії “Вагнер”. Надалі бойовиків переправляли в район Бахмута для штурму українського міста.

Для здійснення перельотів керівництво бойовиків укладало угоди з авіакомпанією Великоклада і перераховувало на її рахунки гроші за використання повітряних суден.

Задокументовано, що за вісім міжнародних авіарейсів “вагнерівці” витратили 56 млн російських рублів.

Читайте також: У Генштабі розповіли, чим відрізняються модифіковані росіянами «Шахеди» від старих зразків

Для маскування контактів із льотним загоном фігуранта представники російської ПВК використовували підконтрольні комерційні структури за межами РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Великокладу про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Оскільки зловмисник перебуває на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила підозру генеральному директору російської авіаційної компанії "224 льотний загін" Володимиру Міхєйчику, причетному до ведення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-