У Генштабі розповіли, чим відрізняються модифіковані росіянами «Шахеди» від старих зразків

У Генштабі розповіли, чим відрізняються модифіковані росіянами «Шахеди» від старих зразків

Укрінформ
У Генштабі ЗСУ поінформували членів Київської асоціації військових аташе про особливості нової російської модифікації БпЛА Shahed-136.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуціповідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ.

«Сьогодні, 28 вересня, у Києві для членів Київської асоціації військових аташе відбувся брифінг щодо особливостей нової російської модифікації БпЛА Shahed-136. Фахівці Центру дослідження трофейного та перспективного озброєння та військової техніки надали представникам дипломатичного корпусу докази налагодження російським «воєнпромом» власного виробництва БпЛА та спроб замінити іноземні комплектуючі, які стали недоступними для країни-агресора», - йдеться в повідомленні.

За словами представника Центру капітана Андрія Рудика, сам факт чергової спроби модифікації Shahed-136 говорить людству, що Росія не збирається відмовлятися від агресивних намірів.

«Країна-окупант шукає нові способи нищити нашу інфраструктуру, руйнувати домівки та вбивати кожного з нас. Женевські конвенції та інші норми міжнародного гуманітарного права показово зневажаються агресором, і ми маємо враховувати це», - наголосив Рудик.

Як зазначається, актуальні дослідження військовослужбовців Центру показують, що країна-агресор вдалася до заміни низки іноземних комплектуючих Shahed-136 на власні російські. Втім, це не покращує тактико-технічних характеристик Shahed, а має лише косметичний характер. Водночас, зазначений факт свідчить про прагнення росіян налагодити серійне виробництво даного типу БпЛА. Заміна деталей в Shahed 136/Герань-2 одночасно підтверджує дієвість іноземних санкцій та прагнення Росії уніфікувати виробництво ударних дронів.

За інформацією пресслужби, аташе Повітряних Сил при Посольстві США в Україні полковник Елен Канупп своєю чергою подякувала українській стороні за можливість зробити порівняльний аналіз іранського дрону.

«Ми вдячні за можливість побачити на власні очі «старий» і «новий» варіант БпЛА Shahed-136 та зробити певні порівняння. Мене зацікавило питання дуже специфічних компонентів та матеріалів, використаних в новій модифікації цих ударних дронів. Виявлення їх країни-виробника допоможе нам зробити висновки щодо певних санкцій і підкорегувати їх. Ми бачимо, що санкції мають значний вплив на виробництво РФ знарядь знищення, але Росія постійно знаходить нові способи їх обходити. Тому ми будемо і надалі робити послідовні кроки, щоб мінімізувати для них такі можливості. Саме такі брифінги допомагають нам виявити подібні факти і зрозуміти, в якому напрямку ми маємо рухатись», - наголосила аташе Повітряних Сил при Посольстві США в Україні.

Читайте також: Зеленський просить країни НАТО про додаткові системи ППО

Після завершення брифінгу іноземні аташе змогли ознайомитися з виставкою, де були представлені комплектуючі російських БпЛА, виготовлені безпосередньо в РФ, та зразки Shahed-136, нещодавно знищені українськими захисниками над мирними містами України, відзначили в пресслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 28 вересня 2023 року російські окупанти атакували 44 ударними БпЛА Shahed-136/131 з південно-східного напрямку (район Приморсько-Ахтарськ - РФ, мис Чауда - ТОТ Крим). Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з протиповітряною обороною Сил оборони України, знищено 34 «шахеди». До відбиття атаки залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи. Протягом минулої доби, 27 вересня, знищено шість розвідувальних безпілотників оперативно-тактичного рівня (Орлан, Зала, Суперкам).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-