У Міноборони розповіли, як САУ «Цезар» допомогла змінити хід війни

У Міноборони розповіли, як САУ «Цезар» допомогла змінити хід війни

Укрінформ
Самохідна артилерійська установка "Цезар", яка має технологічну перевагу над російськими аналогами, допомогла змінити хід російсько-української війни.

Про це заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила в Телеграмі, передає Укрінформ.

Французька САУ "Цезар" в Україні з’явилася навесні 2022 року. Технологічна та мобільна гаубиця швидко стала незамінним елементом у контрбатарейній боротьбі проти російської артилерії, зазначила Маляр.

За совами, з появою "Цезаря" правила гри змінилися. Далекобійна гаубиця калібру 155 мм здатна стріляти на 40 кілометрів, а при використанні розумних снарядів Excalibur - і на всі 50 кілометрів.

Вона стала “справжнім жахом для росіян, які про подібну дальність пострілу могли хіба мріяти”, наголосила Маляр.

За словами заступниці міністра оборони, вже в одному з перших боїв "Цезарі" спалили два ворожі танки, одну БМП і БТР разом з екіпажами.

Читайте також: Франція анонсувала швидке постачання гаубиць Caesar до України

Невдовзі, зауважила Маляр, українські артилеристи одним залпом із шести САУ накрили район, де росіяни зосередили 15 одиниць озброєння та військової техніки. Пряме влучання - і в одну мить знищені десятки загабників, а серед ліквідованих цілей виявилися САУ 2С-19 “Мста-С” і командно-штабна машина командира батареї.

"Цезарі" полюють на ворожу артилерію, використовуючи технологічну перевагу над російськими аналогами. Цифрова система управління вогнем забезпечує автоматичне наведення гаубиці на ціль, а за хвилину вона може відстріляти до шести снарядів і швидко залишити вогневу позицію, повідомила заступниця міністра.

Як зауважила Маляр, саме так було під час унікальної операції зі звільнення острова Зміїний, до якої також долучилися "Цезарі".

Читайте також: Передані Данією САУ Caesar вже на бойовому чергуванні – Резніков

САУ "Цезар" Україна отримує також і з Данії. Завдяки новому шасі ці машини отримали повністю автоматизовану систему заряджання, а боєзапас вдалося збільшити з 18 до 30 снарядів.

На ці САУ, повідомила Маляр, постійно полюють ворожі дрони-камікадзе типу “Ланцет”, але скорострільність, мобільність і маневреність допомагають гаубицям не лише виживати на полі бою, а й ефективно знищувати російських загарбників.

Як повідомляв Укрінформ, у Генеральному штабі Збройних сил України показали, як артилеристи Десантно-штурмових військ ЗСУ знищують російських загарбників із САУ “Цезар”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-