Український політв’язень Кір'яненко перебуває у критичному стані – Лубінець

Український політв’язень Кір'яненко перебуває у критичному стані – Лубінець

Укрінформ
Незаконно утримуваний російськими загарбниками лікар і приватний підприємець Ігор Кір'яненко перебуває у критичному стані та потребує негайної медичної допомоги.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Як нагадав омбудсмен, п'ять років тому Кір'яненка в Донецьку затримали сепаратисти. Від початку вторгнення російських військ чоловік не зміг виїхати на підконтрольну Україні територію, адже був змушений доглядати паралізовану матір і молодшого брата, який від народження має інвалідність.

Читайте також: Росіяни відповіли тільки на 5-7% запитів щодо зниклих безвісти українських військових - Лубінець

Під час незаконного утримання чоловік пережив інфаркт міокарда й інсульт та втратив усі зуби. Згодом його перевели до Донецького слідчого ізолятора на шостий пост у підвал, де багато років утримували хворих на туберкульоз.

У 2020 році Кір'яненка звинуватили за політичною статтею за проукраїнські погляди й "засудили" на 12 років. На сьогодні він перебуває у Макіївській виправній колонії суворого режиму №32.

Читайте також: Стан здоров’я кримського політв’язня Богдана Зізи досі невідомий – Лубінець

За інформацією Лубінця, після пережитого інфаркту українець почав непритомніти, втратив вагу. Також у нього з'явився ціаноз кінцівок і сильні набряки. Через втрату зубів чоловік має виражену деформацію нижньої частини черепа (щелепи).

"Стан здоров’я Ігоря Кір'яненка – критичний, адже загострилися й хронічні захворювання (пухлина підшлункової залози, цукровий діабет, недостатність сфінктера Одді та ін.)", – повідомив омбудсмен.

Читайте також: До кримського політв’язня Штиблікова у колонії РФ не пускають лікарів та рідних - Лубінець

Так, за його даними, на сьогодні політв’язня турбують інтенсивні болі в серці та нозі: у 2022 році під час артобстрілу він дістав поранення.

Кір'яненко потребує операції, яку можна здійснювати лише в умовах кардіохірургічного відділення, адже в іншому випадку високий ризик смерті.

Російські загарбники приховують критичний стан українця від міжнародних організацій і не допускають до нього жодних представників. Також самостійно не надають чоловікові необхідної меддопомоги

Читайте також: Етапування політв’язня Кремля Сулейманова до колонії розцінюється як катування - Лубінець

"На жаль, це не поодинокий випадок – росіяни це перетворили в систему. Однак ми не можемо мовчати про те, що РФ свідомо вбиває наших людей, порушуючи Женевські конвенції. Україна потребує допомоги світу, аби повернути додому всіх цивільних", – наголосив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, кримський політв’язень Дмитро Штибліков зазнає психологічних тортур у російській колонії та потребує огляду лікарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-