У доктринах НАТО не описана така щільність мінування — сапер ЗСУ

У доктринах НАТО не описана така щільність мінування — сапер ЗСУ

Укрінформ
За останній рік розв'язаної Росією війни щільність використання мін на Запорізькому напрямку сягнула такої межі, яку навіть не передбачало у своїх доктринах із навчання військових НАТО.

Про це Українському Радіо повідомив сапер, який брав участь у наступі в одній зі штурмових бригад ЗСУ, Василь Франчак.

За останній рік війни змінилася інтенсивність використання російськими окупантами мін, констатував експерт. Зокрема на Запорізькому напрямку бойових дій вона зросла в рази.

Читайте також: Україна планує розмінувати 80% потенційно забруднених територій за десять років - Свириденко

"Функція мінно-вибухових загороджень полягає в тому, щоб зупинити противника, примусити його незаплановано маневрувати. Але зараз ситуація на Запорізькому напрямку така, що там навіть немає куди робити маневри", – розповів сапер.

Він наголосив: у доктринах НАТО такої великої щільності мін не описано, зокрема й у натівських стандартах.

"Коли ми брали участь в навчаннях із зарубіжними експертами, то йшлося про вироблення проходів у замінованих ділянках. Але натівська доктрина передбачає велику підтримку артилерією та авіацією, всіма іншими родами військ. Зараз же ми зіштовхнулися з тим, що йдеться про поля і посадки. Там таємних стежок, де тебе ніхто не побачить, майже немає. І у ворога зараз є, якщо порівнювали з ситуацією 20-40 років тому, дуже багато технічних засобів, які можуть виявити наших військових за багато кілометрів, зокрема й вночі", – пояснив Франчак.

Він розповів, що існують два основні види розмінування територій – вручну та за допомогою різних засобів. Вручну це здійснювати дуже довго. А механізованим способом територія розміновується технікою, яку бачить ворог. "Проходи, звісно, робляться і наша армія просувається, але не так швидко, як би хотілося людям", – зазначив Франчак.

Читайте також: Сапери Нацгвардії за тиждень розмінували майже 280 гектарів

На його думку, ефективною протидією було би позбавити російську армію "очей", зокрема, розвідувальних дронів.

"Як таких засобів для саперів, які б допомагали, немає. Проте є поняття, що дрони ворога – це його очі та його потрібно позбавити цих "очей". Тому питання вирішує збільшення кількості антидронових рушниць, контрбатарейна боротьба. Сапери навчені робити своє діло і кожен із них знає, як поводитися з тими чи іншими мінно-вибуховими засобами, а також засобами проти їхньої ліквідації. Але для цього потрібно створити саперу умови для розмінування. І ці умови мають забезпечити інші роди військ", – підсумував Франчак.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила про «певні успіхи» українських військових в районі населеного пункту Урожайне на південному фронті. Також, за словами Маляр, Збройні сили України мали «певні успіхи» південніше та південно-східніше Старомайорського, закріплюються на певних ділянках.

Читайте також: На Миколаївщині гуманітарне розмінування провели на площі 60 тисяч гектарів

Разом з тим, за словами Маляр, за минулий тиждень було близько 10 тисяч російських обстрілів на півдні і на сході, "тобто це суцільний шквал вогню", наголосила вона. Крім цього, йдеться про мінування панівних висот. Наші Збройні сили стикаються з дуже серйозними перепонами на своєму шляху, підкреслила Маляр.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-