У Повітряних силах назвали співвідношення літаків України та РФ на початку вторгнення

У Повітряних силах назвали співвідношення літаків України та РФ на початку вторгнення

Укрінформ
На початку повномасштабного вторгнення кількісне співвідношення літаків ворога та України складало 1 до 5, у якісному відношенні - 1 до 12.

Про це в інтерв'ю в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав генерал-лейтенант, командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, передає Укрінформ.

"Що стосується авіації, то в нас показники були 1 до 5. І якщо це кількісно, ну а якщо взяти якісне відношення, то це було 1 до 12", - сказав Олещук.

Читайте також: Для опанування Patriot нашим військовим знадобилося не 10 місяців, а 10 тижнів - Олещук

Командувач Повітряних сил зауважив, що вночі 24 лютого дав дві найважливіші команди.

"Перша моя команда була в 3 години 20 хвилин. Я як командувач повітряної оборони України дав команду «Килим». По цій команді всі літаки, які були в повітрі, були зобов'язані або покинути… повітряний простір України, або сідати на найближчий аеродром. І я своїми очима бачив, як очищається повітряний простір України. І буквально за 20 хвилин не було ні одного літака в повітряному просторі", - розповів Олещук.

Другу команду, за його словами, він дав о 3 години 50 хвилин.

"Я підняв всю нашу військову авіацію в повітря. Тому що розумів, що перші удари, які будуть нанесені по нашій державі, будуть нанесені по наших військових аеродромах, по наших об'єктах критичної інфраструктури, по наших зенітно-ракетних комплексах, по наших радіолокаційних засобах. Було прийнято рішення щодо розосередження всього озброєння військової техніки, тобто всі підрозділи практично не були на тих позиціях, які були до війни", - сказав Олещук.

Читайте також: У Повітряних силах показали, як ППО працювала вночі на Одещині

Таким чином, додав він, вдалося зберегти те озброєння військової техніки, яке ми зараз маємо.

Генерал-лейтенант розповів, що була створена візія розвитку Повітряних сил України до 2035 року з урахуванням наявних загроз та аналізом озброєння противника. Втім повномасштабна війна внесла свої корективи.

За його словами, першим пріоритетом безумовно є літак F-16. На другому місці шведський літак Jazz 39 Gripen. На третьому місці Eurofighter Typhoon, літак Великої Британії. На четвертому місці - французький літак Rafale.

"Чому був обраний на першому пріоритеті F-16? Тому що колектив (який створював візію розвитку ПС ЗСУ - ред.) розумів і розуміє, що їх найбільше в світі і вірогідність отримання цього літака найбільша. Але ми хочемо і мати на озброєнні літак і JAS-39 Gripen. Він по своїм тактикам, технічним характеристикам не поступається F-16", - сказав Олещук.

Читайте також: Резніков: Навчання пілотів на F-16 вже розпочалось

Він додав, що на озброєнні Повітряних сил України є винищувач Су-27, Міг-29, бомбардувальник Су-24, штурмовик Су-25, транспортна авіація, вертольоти.

Але Україна розраховує на отримання літаків як мінімум 4 покоління.

"Я думаю ми справимося із F-16, із Gripen, із Typhoon, із Rafale", - наголосив Олещук.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський повідомив, що тестові випробування літаків Gripen за участі українських пілотів вже почалися. Також Україна та Швеція обговорили кроки для можливого отримання Україною цих літаків. Президент України обговорить це з представниками політичних сил парламенту Швеції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-