Україна оголосила тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть з її портів

Україна оголосила тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть з її портів

Укрінформ
Оголошені нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України, але протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

Маршрути оголошені згідно з наказом навігаційного донесення ВМС України № 6 від 8 серпня 2023 року, ідеться у повідомленні.

Раніше ці маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада Міжнародної морської організації визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

Читайте також: Пляжі Одещини можливо захистити від дрейфуючих мін – речник ВМС

IMO закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі.

Маршрути в першу чергу використовуватимуть для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Читайте також: Росія може залишитись без кораблів, якщо продовжить атакувати українські порти - Зеленський

Як нагадали у ВМС, останнє судно з українським продовольством вийшло з Одеси 16 липня. Після виходу Росії із зернової угоди держава-агресор атакувала портову зернову інфраструктуру з метою припинити доступ українського продовольства на світові ринки. Світові лідери, в тому числі країн Африки, закликали Росію припинити шантаж продовольством та не перешкоджати українському агроекспорту.

Як повідомляв Укрінформ, Рада національної безпеки Туреччини закликала до припинення війни та відновлення роботи зернового коридору і заявила, що ескалація напруженості у Чорному морі не відповідає інтересам жодної зі сторін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-