У Медсилах ЗСУ прокоментували заяви щодо аптечок і турнікетів

У Медсилах ЗСУ прокоментували заяви щодо аптечок і турнікетів

Укрінформ
Командувачка Медичних сил ЗСУ, генерал-майорка медичної служби Тетяна Остащенко заявила, що інформація щодо відсутності закупівель аптечок не відповідає дійсності.         

Як передає Укрінформ, про це вона заявила в інтерв’ю «АрміяInform», повідомляє Hromadske.

Остащенко пояснила, що відомості стосовно обсягів як закупівель, так і матеріально-технічної допомоги є інформацією для службового користування. 

«Джерела надходження засобів індивідуального захисту різні, тому деколи постає питання, як визначити якість того, що надходить. Тому ініційовано розробку єдиних підходів та стандартів оцінки якості», - зазначила Остащенко.

Вона наголосила, що планується внести зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я №6 (від 2017 року) щодо вимог до складових військових аптечок, наплічників та інших засобів індивідуального захисту. Також розроблять методологію випробування турнікетів і критерії відповідності медико-технічним вимогам засобів індивідуального захисту.

Читайте також: Волонтери забезпечуватимуть журналістів турнікетами під час поїздок у прифронтові зони

За її словами, турнікети належать до першого класу виробів медичного призначення і не мають стандарту в жодній країні. 

«Комітет TCCC має затверджений перелік виробників турнікетів. Але це не є стандартом, це технічні умови цього комітету. І якщо просто перенести цих виробників у нашу країну, то можуть виникнути звинувачення у корупції, нібито свідомо не допускаються інші виробники на ринок», - пояснила  генерал-майорка.

Остащенко зауважила, що стандарти НАТО розраховані на експедиційні операції, а не широкомасштабні бойові дії.

«Тому країни НАТО навіть під час засідань керівників медичних служб дуже уважно дослухаються до досвіду, якого набули українські військовослужбовці, і переопрацьовують та оновлюють свої стандарти», - заявила вона.

Читайте також: Київ отримав від Австрії партію тактичних аптечок для військових

Як повідомлялося, 31 липня у Генштабі ЗСУ заявили, що Збройні сили України заявили, що розробили низку кроків та організаційних змін для розв’язання проблем у сфері тактичної медицини.

Зокрема, плануються такі зміни: 

  • удосконалення системи внутрішнього контролю, системи забезпечення та закупівель;
  • навчання бойових медиків та врегулювання нормативно-правової бази.

Водночас членкиня парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська розкритикувала діяльність Командування Медичних сил.

За її словами, за 2023 рік Командування не закупило жодної аптечки.  

«Усі аптечки заходять у Командування медсил через Міжнародну технічну допомогу, відтак не перевіряються, ну і, звісно, видаються далі на війська, якими є», - пояснила Бобровська.

Читайте також: Бойові парамедики: витягти поранених і довезти живими

Народна депутатка також зауважила, що досі немає стандартів вимог якості до української тактичної аптечки, зокрема до турнікетів.

27 липня Президент Володимир Зеленський в Одесі провів зустріч з командувачкою Медсил ЗСУ Тетяною Остащенко. Глава держави уточнив, що під час зустрічі, зокрема, обговорювалися питання які "гостро турбують" українських воїнів і  бойових медиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-