Постачання армії РФ здійснює 81 російський олігарх

Постачання армії РФ здійснює 81 російський олігарх

Розслідування
Укрінформ
Російські олігархи відіграють значну роль у війні в Україні - як мінімум 81 людина з рейтингу журналу Forbes "200 найбагатших росіян" відкрито бере участь у постачаннях російській армії.

Як передає Укрінформ, це випливає з розслідування видання "Проєкт" "Псси війни", яке також є у відеоваріанті.

За даними видання, загальна сума відкритих контрактів, які ці бізнесмени уклали з міністерством оборони Росії за весь час війни з Україною – з 2014 до 2023 року – не менше 220 мільярдів рублів (за нинішнім підвищеним курсом $2,4 млрд).

"Проєкт" пише, що 80 із цих олігархів, зараз перебувають під санкціями. Проте лише 14 із них потрапили під обмеження у всіх юрисдикціях країн – союзниць України, натомість 34 бізнесмени – знаходяться лише під українськими санкціями.

У розслідуванні, серед інших, називають імена Олексія Мордашова ("Северсталь"), Володимира Потаніна ("Норникель"), Вагіта Алекперова ("Лукойл"), Михайла Фрідмана (LetterOne), Романа Абрамовича (Millhouse), Геннадія Тимченка ("Новатек" ), Алішера Усманова (USM), Юрія Ковальчука (Банк "Россия"), Аркадія Ротенберга ("Мостотрест") та інших.

Читайте також: У Чехії заарештували майно російського олігарха Євтушенка – ЗМІ

У розслідуванні зазначається, що лише один російський олігарх після початку повномасштабного військового вторгнення виступив проти політики Кремля – засновник Тінькофф Банку Олег Тіньков.

Олігархи з названого списку так чи інакше фінансують російські Збройні сили, "протягом уже майже півтора року війни зберігають мовчання". «При цьому підприємства багатьох олігархів, які мовчать, постачали і продовжують постачати російському оборонно-промисловому комплексу величезну кількість товарів і послуг, у тому числі тих, що потрібні безпосередньо для створення ракет, бомб і куль, які вбивають мирних українців», - стверджують розслідувачі.

Так, маріупольський драмтеатр, у якому загинули сотні людей, було знищено авіабомбами ФАБ-500. Розслідувачі вказують, що алюмінієвий порошок виробнику цієї бомби постачають структури Олега Дерипаскі ("En+ Group") та Віктора Вексельберга ("Ренова"). Поставкою комплектуючих для авіабомби займається компанія, в якій є частка бізнесмена Володимира Євтушенкова (АФК "Система"). «Ця ж компанія Євтушенкова постачала алюмінієву броню для бойових машин десанту, з яких російські військові розстрілювали мирних мешканців Бучі», - йдеться в розслідуванні.

Читайте також: Британські санкції проти олігархів з РФ дозволяють їм витрачати величезні кошти – NYT

За їх даними, постачанням для виробництва цих бойових машин та зброї до них також займалися бізнесмени Михайло Шелков ("ВСМПО-Ависма"), Євген Зубицький ("Група Кокс"), родина Ротенбергів та Дмитро Мазепін ("Уралхим"). Останній займався постачанням аміаку та аміачної селітри для виробників вибухівки та боєприпасів.

Журналісти "Проєкту" аналізували держконтракти, які підприємства, що частково або повністю належать цим олігархам, укладали з оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією. Розслідувачі зазначають, що у 2017 році російське оборонне відомство почало масово засекречувати свої контракти, тому більшість знайдених ними договорів належить до періоду 2014–2018 років.

«Реальна кількість бізнесменів, що працюють на війну, і отриманих ними за це грошей може бути суттєво більшою, ніж у нашій базі даних», – вказують журналісти.

Як повідомлялося, 20 липня Велика Британія виключила російського мільярдера Олега Тінькова зі свого санкційного списку. Той неодноразово негативно висловлювався проти війни РФ в Україні, називаючи її «божевільною».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-