«Гарячий зупин» блоку ЗАЕС потрібен росіянам тільки для шантажу - ГУР

«Гарячий зупин» блоку ЗАЕС потрібен росіянам тільки для шантажу - ГУР

Укрінформ
Наразі жодної технічної необхідності у «гарячому зупині» блоку №4 ЗАЕС немає.

Про це у телемарафоні «Єдині новини» поінформував представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, передає Укрінформ.

«Те, що сьогодні відбувається, коли, наприклад, четвертий блок був запущений у режим гарячого зупину, є абсолютним порушенням і норм безпеки, і українського ядерного законодавства. І головне – в цьому немає жодної технічної необхідності. Жодної технічної необхідності переведення четвертого чи інших блоків у режим гарячого зупину не існує», - сказав Юсов.

Джерело: телемарафон "Єдині новини"
Читайте також: Експерти МАГАТЕ виявили міни на Запорізькій АЕС

Він зазначив, що швидше навпаки – це робиться, щоб підтримувати режим ядерного шантажу. «І ми розуміємо, що гарячий зупин потенційно несе у собі більше загрози з точки зору техногенної катастрофи», - заявив представник ГУР.

Відповідаючи на питання щодо інформації про те, що працівники станції раніше чинили опір вимозі влаштувати гарячий зупин, Юсов сказав, що насамперед не припиняється залучення на територію станції співробітників із інших територій РФ.

За його словами, так, є невелика кількість, у тому числі й колаборантів, прізвища яких відомі.

Читайте також: Загарбники перевели блок №4 ЗАЕС у стан «гарячого зупину» - Енергоатом

«Але в цілому ми маємо розуміти, що на колектив постійно від моменту окупації чиниться тиск, проводяться жорсткі фільтраційні заходи. І, безумовно, мова йде про чисельні порушення прав людини по відношенню до українського персоналу станції. Це – чергові воєнні злочини. Інформація про це збирається, і злочинці обов’язково будуть покарані», - запевнив він.

Окремо представник ГУР заявив, що росіяни водять експертів МАГАТЕ по території ЗАЕС там, де хочуть водити.

Читайте також: Росіяни показують МАГАТЕ «потьомкінські села» на Запорізькій АЕС – Цимбалюк

«Не лише на дахи - на землі, у блоках й інших приміщеннях вони (експерти МАГАТЕ – ред.) не можуть піти праворуч чи ліворуч, куди хочуть. Є видима частина мінування, є частина, яку вони не бачать. Але сам факт того, що вони мають обмежений доступ і йдуть не туди, куди хочуть, на території ЗАЕС, а туди, куди їх пускають, свідчить про те, що терористи мають що приховувати», - вважає Юсов.

За його словами, поки не відбудеться демілітаризація цієї станції шляхом виведення звідти окупаційних військ, повернення її під контроль України - не відбудеться і повноцінного доступу експертів МАГАТЕ до ЗАЕС та не відбудеться відновлення стандартів атомної безпеки.

Як повідомлялося, 24 липня у Енергоатомі заявили, що росіяни перевели блок №4 ЗАЕС у стан «гарячого зупину».

Зі свого боку в МАГАТЕ поінформували, що представники Міжнародного агентства з атомної енергії виявили протипіхотні міни на території Запорізької АЕС.

Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-