Росіяни показують МАГАТЕ «потьомкінські села» на Запорізькій АЕС – Цимбалюк

Росіяни показують МАГАТЕ «потьомкінські села» на Запорізькій АЕС – Цимбалюк

Укрінформ
Члени місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС не мають негайного та безумовного доступу до усієї території станції і можуть днями очікувати від російської окупаційної адміністрації схвалення доступу до запитуваних місць.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час пресконференції у п’ятницю у столиці Австрії.

"Основна проблема полягає в тому, що експерти МАГАТЕ, які перебувають на станції, не мають негайного доступу до усіх місць на станції. Хоча вони повинні мати доступ за визначенням, тому що вони є експертами МАГАТЕ з відповідним мандатом", - сказав він.

Читайте також: МАГАТЕ не знайшла вибухівки на ЗАЕС там, куди її інспекторів пустила Росія

За словами українського постпреда, якщо експерти МАГАТЕ запитують доступ в російської окупаційної адміністрації доступ, наприклад, до водойми-охолоджувача, то отримують його лише через три дні.

"І, звичайно, протягом цих трьох днів будь-яка вибухівка може бути вилучена росіянами, а після візиту – повернута назад. І тому "потьомкінські села" або інші речі, які показують експертам на станції, не відповідають реальній ситуації на станції, і це проблема", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Росіяни готують на ЗАЕС провокації із застосуванням важкого озброєння - ГУР

Крім того, експертам МАГАТЕ так і не було надано дозвіл оглянути дах двох реакторів, на яких, за повідомленнями, могла бути розміщена вибухівка.

Посол вказав на те, що у результаті звітування фахівців МАГАТЕ про ситуації на ЗАЕС може бути таким, що не відповідає реальності. Так, після відповідного запиту та надання росіянами згодом доступу експерти Агентства мають підготувати звіт, у якому у результаті "можна знайти не так багато речей", оскільки російської стороною перед цим вже все було прибрано.

"Тому ми вважаємо, що МАГАТЕ має знайти додаткові способи інформування про ситуацію на станції і заявити дійсно сильну позицію щодо того, що там відбувається", - наголосив український постпред.

Читайте також: Ризик теракту на Запорізькій АЕС залишається - Юсов

На цьому тлі він вказав на те, що недавно українська сторона дала вказівку перевести реактор №5 з режиму "гарячої" зупинки в режим "холодної" зупинки, що є важливим з огляду на потенційно проблемну ситуацію з охолодженням.

"Наш регулятор дав вказівку перевести його на "холодну" зупинку. Але росіяни цього не роблять, вони не дозволяють персоналу це робити. Щобільше, вони намагаються знайти спосіб перевести інший реактор, реактор №4, з режиму "холодної" зупинки в режим "гарячої" зупинки", - повідомив він.

Читайте також: Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС залишається стабільним – Енергоатом

Водночас Цимбалюк висловив побоювання, що росіяни можуть вчинити акти саботажу на ЗАЕС, коли будуть залишати станцію, вивівши її з ладу.

Він наголосив, що Україна очікує від МАГАТЕ "подвоєння своїх зусиль" у моніторингу ситуації на ЗАЕС та зайняття сильної позиції щодо неприйнятних дій РФ.

Як повідомляв Укрінформ, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив, що після проведення додаткових інспекцій на Запорізькій АЕС упродовж останнього тижня експерти не виявили вибухівки чи мін, проте доступ до даху станції вони від Росії ще не отримали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-