Через удари РФ по військових об’єктах завдані довкіллю збитки сягнули понад ₴305 мільярдів

Через удари РФ по військових об’єктах завдані довкіллю збитки сягнули понад ₴305 мільярдів

Укрінформ
Російська агресія проти України серйозно вплинула на екологічну безпеку всієї країни, а сума збитків, завданих довкіллю України через удари Росії по військових об'єктах, складає понад 305 мільярдів гривень.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу "Збитки, завдані довкіллю від ракетних та бомбових ударів Росії, зокрема по цивільних та військових об’єктах" повідомив начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля.

«Російська агресія проти України серйозно вплинула на екологічну безпеку всієї країни, особливо на територіях, які були під контролем окупаційних сил та де відбувалися бойові дії. Війська РФ руйнують нафтобази, бомбардують та обстрілюють підприємства та заводи, випалюють ліси, створюють загрози на об’єктах атомної енергетики. Усе це тягне за собою не лише величезні збитки, а й завдає непоправної шкоди довкіллю: відбувається руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, зменшення біорізноманіття», - повідомив Берегуля.

Читайте також: В Україні спростять процедуру оцінки впливу на довкілля

За його словами, на сьогодні обрахувати завдану шкоду неможливо, оскільки ведеться активна фаза бойових дій. Разом з тим, Міністерством оборони з метою визначення екологічних збитків в 2022-2023 роках були проведені огляди та обстежено 55 військових об’єктів, на яких зафіксовані випадки заподіяння шкоди довкіллю.

«На цей час загальна сума збитків, нанесених довкіллю складає понад 305 млрд гривень. Із них засмічення ґрунтів відходами від руйнування інфраструктури – понад 300 млрд грн, забруднення ґрунтів нафтопродуктами та іншими небезпечними хімічними речовинами складає близько 700 млн грн, неорганізовані викиди забруднюючих речовин в атмосферу повітря – близько 4 млрд грн. Збитки, нанесені лісовому фонду – близько 7 млн грн», - повідомив Берегуля, додавши, що заявлені показники збитків довкіллю не є остаточними і будуть збільшуватися, якщо РФ надалі продовжуватиме свою політику збройного терору.

Начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності також повідомив, що усі матеріали щодо фіксації фактів на об’єктах Міноборони разом із розрахунками збитків направляються до Міндовкілля, Державної екологічної інспекції України та Офісу Генпрокурора.

Як повідомляв Укрінформ, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомив, що після підриву росіянами Каховської ГЕС для відновлення природних екосистем необхідні десять років.

Фото: ecoaction.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-