Росіяни запускають по Україні у середньому 20 ракет на місяць — експерт

Росіяни запускають по Україні у середньому 20 ракет на місяць — експерт

Укрінформ
Експерт Центру оборонних стратегій, капітан першого рангу запасу ВМС України Андрій Риженко наголосив, що російські загарбники запускають зараз по Україні у середньому по 20 ракет на місяць.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в ефірі Українського радіо.

"Кількість ракет, які росіяни зараз запускають, менша, ніж була, наприклад, взимку, але атаки тривають. На місяць РФ застосовує близько 20 ракет, в основному намагаючись поцілити по тих об’єктах, які пов’язують із нашим контрнаступом. Зокрема, йдеться про можливе постачання зброї партнерами України. З позитивного – наше ППО більшість таких ракет збиває, проте загроза зберігається. Крім того, ми знаємо, що зараз росіяни створюють нове угруповання на Азовському морі, яке називатиметься "Азовський військово-морський район" й буде частиною Чорноморського флоту з базуванням в Маріуполі. Там вони можуть мати три ракетних кораблі типу "каракурт": один уже готовий, а два – ще будують. Тобто загроза ракетної атаки окупантів із цього району зберігається. Також зберігається загроза ракетної атаки із Каспійського моря. Там у противника базуються чотири кораблі", – зазначив експерт.

Читайте також: Ракетний обстріл Харкова: у прокуратурі розповіли про одного загиблого та трьох поранених

Він додав, що росіяни мають бойові кораблі й у Середземному морі, проте стріляти звідти не стануть.

"Ракети, випущені із Середземного моря, змушені летіти над територією країн НАТО – Туреччиною, Грецією. Думаю, це неможливо, адже такі дії автоматично розцінюватимуться як напад на державу НАТО, а ці ракети будуть збиті. Для Росії запуск ракет "Калібр" – це серйозний виклик. Перша серія цих ракет була запущена ще в 2015 році з Каспійського моря по цілях у Сирії. Тоді "калібри" летіли над територією Ірану, з яким вони домовились. Проте тоді частина ракет просто впала в гірській місцевості через недоліки в програмуванні маршруту. Щодо Середземного моря, то звідти фактично неможливе застосування ракетної зброї по Україні", – пояснив Риженко.

Читайте також: Китай і Росія розпочали масштабні військові навчання в Японському морі

Щодо застосування Україною дронів експерт Центру оборонних стратегій наголосив, що йдеться не лише про атаки ворожих позицій, а й захист українських островів, а також – виявлення та знешкодження морських мін.

"Усі першочергові завдання для наших Військово-морських сил – у ближній морській зоні. Це ділянка моря до 40-100 морських миль від узбережжя. Тут багато завдань можуть вирішувати саме дрони. Перш за все, протимінні завдання. Зараз пошук та знищення морських мін – це дуже актуальне завдання, адже їх багато як у річках, так і в Чорному та Азовському морі. Дрони для цієї місії підходять ідеально, особливо безекіпажні катери, які можна ставити на морську поверхню і вони здійснюватимуть пошук, ідентифікацію та знищення морських мін. Це ефективно, адже вони працюють цілодобово і коштують недорого. Це роботи, які здійснюють роботу, яку людина контролює з узбережжя, перебуваючи в безпеці. По-друге, нам потрібні дрони для охорони нашої морської інфраструктури островів, кіс. На тому ж острові Зміїному не варто тримати корабель чи катер із людьми, краще поставити дрон із сенсорами і ми володітимемо повною інформацією, що коїться навколо острова", – підсумував він.

Читайте також: Російські загарбники скинули фугасну авіабомбу на острів Зміїний

Як повідомлялося, ввечері 16 липня у Харкові пролунали два вибухи. За інформацією міського голови Ігоря Терехова, в Основʼянському районі внаслідок російського обстрілу постраждали семеро людей. Також виникла пожежа. За інформацією Харківської ОВА, трьох людей госпіталізували. Пізніше стало відомо, що у Харкові внаслідок російського ракетного удару загинув працівник промислового підприємства, ще троє - дістали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-