Верховний комісар ООН з прав людини розповів про злочини росіян в Україні

Верховний комісар ООН з прав людини розповів про злочини росіян в Україні

Доповідь
Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк висловив глибоке занепокоєння у зв'язку з відсутністю відповідальності за злодіяння, скоєні російськими військами в Україні.

Як передає Укрінформ, про це він сказав на засіданні Ради з прав людини в Женеві.

«Висновки шокують», – наголосив Тюрк, представляючи доповідь щодо становища цивільних осіб, ув’язнених під час війни.

Його офіс задокументував довільне затримання понад 900 цивільних у період з 24 лютого 2022-го до 23 травня цього року. За словами верховного комісара, Росія не надає доступу до місць утримання, «що неминуче призводить до заниження кількості затриманих».

Крім того, задокументовано страти без суду й слідства 77 цивільних осіб, які перебували під вартою. Також поширеною практикою російських силовиків є катування й жорстоке поводження, включаючи сексуальне насильство.

Тюрк також представив доповідь про порушення прав людини в тимчасово захоплених Криму, районах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Читайте також: Воєнні злочини РФ: Данія готується направити в Україну групу слідчих

Окрім свавільних арештів, насильницьких зникнень і катувань, у документі вказується на примусове переміщення цивільного населення та масштабні порушення свободи думки й вираження поглядів. Тюрк зазначив, що задокументовано кілька випадків, коли цивільних осіб використовували як «живий щит» у воєнних діях.

Серед інших зловживань російських загарбників - примусовий призов близько 2500 чоловіків із Криму та притягнення 112 осіб до відповідальності за «ухилення від призову» у 2022 році. Порушення прав на належну правову процедуру та справедливий судовий розгляд є «системною проблемою» на окупованому півострові, зазначив верховний комісар.

За його словами, вражає відсутність відповідальності за порушення і зловживання, при цьому сама Росія не проводить жодних розслідувань.

Читайте також: Саміт НАТО: Росія несе повну відповідальність за загарбницьку війну проти України

Тюрк також висловив глибоке занепокоєння у зв'язку з нещодавнім ухваленням російським парламентом закону, який звільняє осіб, винних у скоєнні воєнних злочинів на окупованій території України, від будь-якої відповідальності.

Він назвав діяння російських військ в Україні «величезною трагедією» і закликав усіх, хто має вплив на ситуацію, працювати над досягненням справедливого миру відповідно до Статуту ООН і міжнародного права.

Фото: unhcr.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-