Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт

Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт

Укрінформ
Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на окупованій ними Запорізькій атомній станції новий Чорнобиль, тобто техногенну катастрофу такого рівня, яка сталася 1986 року на Чорнобильській АЕС.

Про це сказав в ефірі Українського радіо експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

"Росіяни розуміють: щоб зупинити контрнаступ українських сил, там потрібен дуже великий інцидент на рівні чорнобильського. А чорнобильський інцидент дуже важко спричинити – і політично, і технічно. Це все ж таки станція іншого дизайну. І щоб стався такий інцидент, принаймні один реактор, попри всі запобіжники, треба вивести із зупину в робочий режим. А потім ще й створити аварійну ситуацію. Це дуже складно. Тому, я думаю, основний сценарій, що росіяни з високою ймовірністю спричинять інцидент на станції з витоком радіації. Якщо окупанти відчуватимуть, що вони не можуть утримати ЗАЕС під контролем, то зроблять так, щоб законний власник станції "Енергоатом" не зміг би її швидко відновити", — сказав Їжак.

Проте він зазначив, що якщо найближчим часом Путін віддасть наказ спричинити масштабний інцидент на ЗАЕС, є ризик, що його не виконають. "Тому загроза зменшується на найближчу перспективу. Але під час деокупації плани спричинення інциденту з боку Росії можуть бути втілені", - додав експерт.

За його словами, у разі штучного інциденту на ЗАЕС світ наважиться на жорсткі санкції проти РФ.

Читайте також: Кірієнко побував на ЗАЕС для «вирішення проблем» з персоналом - розвідка

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники доставляють на територію Запорізької атомної електростанції міни та вибухові речовини.

Наразі останній енергоблок Запорізької АЕС продовжує перебувати у стані "гарячого зупину". Це означає, що цей блок продовжує становити підвищену небезпеку.

Фото: BBC

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-