За 500 днів війни званням Героя України відзначені 298 захисників і захисниць - Президент

За 500 днів війни званням Героя України відзначені 298 захисників і захисниць - Президент

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський у ході робочої поїздки на Львівщину зустрівся з особовим складом Західного територіального управління Національної гвардії України та вручив державні нагороди. 

Про це повідомляє сайт глави держави, передає Укрінформ.

На зустрічі були присутні захисники «Азовсталі», які повернулися на батьківщину: командир окремого загону спеціального призначення Національної гвардії «Азов» Денис Прокопенко, його заступник Святослав Паламар, виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський, старший офіцер «Азова» Олег Хоменко та командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

«500 днів, як ми боремося за свободу й незалежність для України. За гідність, за право на життя для всіх наших людей, в усій Україні. Україна завжди буде вдячною кожному й кожній, хто бʼється за неї. Нашим воїнам. Нашим героям», – сказав Зеленський. 

Президент подякував команді, яка працює заради повернення українців додому: керівнику ОП Андрію Єрмаку, начальнику ГУР Міноборони Кирилу Буданову, міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку, які були присутні на заході, а також голові Фонду держмайна Рустему Умєрову, голові СБУ Василю Малюку та його співробітникам. Крім того, Володимир Зеленський висловив подяку за допомогу у звільненні бранців Туреччині й особисто президенту Реджепу Таїпу Ердогану.

Зеленський вручив нагороди бійцям Нацгвардії / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

«500 днів тому багато хто у світі ще не розумів, які ми є, які ви є, чого від нас очікувати і які наші герої. Тепер усі розуміють. Тепер світ вірить в Україну. Світ надихається нашою сміливістю, надихається нашими героями. А головне – українці вірять в Україну, українці бачать, на що ми всі здатні, коли ми разом. У єдності ми найсильніші», – наголосив Президент. 

За його словами, від початку повномасштабної війни за свободу багато тисяч наших людей проявили максимальну відвагу, майже 50 тисяч українських воїнів відзначені державними нагородами. 

Читайте також: За час війни Президент нагородив понад 49 тисяч українців

«298 українців і українок отримали найвище звання Героя України. І ми всі маємо шанувати й пам’ятати цих людей – наших героїв – і зараз, і після нашої перемоги. І наші діти, і наші онуки, і всі покоління українського народу. Дякуємо вам, героям України! Слава Україні!» – сказав глава держави. 

Президент поіменно назвав понад 270 Героїв України, відзначивши, що імен деяких наших воїнів, які також отримали цю найвищу державну нагороду, поки що не можна називати. 

«Про реальні потужні здобутки цих Героїв України ми зможемо розказати лише після нашої перемоги. І обов’язково розповімо», – додав він. 

Водночас Зеленський зазначив, що значній частині Героїв України, чиї імена він назвав, це звання присвоєно посмертно. 

Читайте також: Зеленський: На 500-й день війни ми повернули додому наших героїв

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх українців, які віддали свої життя за свободу й незалежність України. 

«І, звичайно, я вдячний усім вам – вдячний усім нашим воїнам, які сьогодні відзначені державними нагородами – орденами «За мужність», – за подвиги, якими бороните життя й прекрасну державу. Дякую!» – сказав Президент. 

Він вручив військовослужбовцям Нацгвардії державні нагороди. За особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові воїни нагороджені орденами «За мужність» ІІІ ступеня.

«Слава всім українцям і українкам різних часів, які здобували волю й силу для України! Слава всім нашим героям! Слава народу України! Переможемо!» – резюмував глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-